"Краят на една ера": Защо Париж се сбогува с е-тротинетките под наем? Снимка: © Getty Images

Париж ще се превърне в първата европейска столица с пълна забрана за наемане на електрически тротинетки. Мярката влиза в сила от 1 септември, а решенето беше взето още през април след местен референдум, в който 90% от гласувалите подкрепиха забраната. Развитието се прие с особена тъга от феновете на превозното средство, но за парижаните, които отдавна са на мнение, че то създава хаос по френските улици, мярката е дълго чакано облекчение.

През 2018 г. Париж беше един от първите градове, които въведоха електрическите тротинетки под наем. Идеята беше представена като обещаваща алтернатива на автомобилите - предвид, че е екосъобразна, а френската столица се опитва да намали нивата на замърсяване.

Френските медии нарекоха Париж "международна столица на електрическите тротинетки", а към 2019 г. там имаше 12 различни оператора на превозните средства - повече, отколкото в целите Съединени щати по това време, сочи информация на британския в. "Guardian". Сега обаче тази ера приключва.

На референдума през април почти 90% от жителите на града, които взеха участие, гласуваха "за" забраната. Кметът Ан Идалго отбеляза резултата като победа на пряката демокрация, въпреки че избирателната активност беше много ниска. Забраната обхваща всички превозни средства от този тип, които се предлагат под наем от няколко компании, но жителите, които разполагат със свои собствени тротинетски и подобни, ще могат да продължат да ги карат.

Въпреки че трите големи фирми - Lime, Dott и Tie, се надяваха на отсрочка в последния момент - такава не беше направена. От 1 септември всички тротинетки ще бъдат премахнати. Съобщава се, че те са около 15 хил. на брой в целия град.

Операторите изтъкваха, че избирателната активност от референдума е била твърде ниска, за да бъде оправдано взетото решение. Те твърдят още, че с него Париж ще изостане от другите градски центрове, които приемат екологичния вид транспорт, който е популярен и сред туристите. Възраженията им обаче не бяха чути.

Сега тези компании заявиха, че ще се съсредоточат върху увеличаването на предлагането на електронни велосипеди.

"Въпреки че е-скутерите на Lime ще напуснат Париж до края на август и ще се насочат към други градове в Европа, парижани вече се ориентират към нашия разширяващ се парк от е-велосипеди. Сега разполагаме с два пъти повече е-велосипеди, отколкото с тротинетки, и сме окуражени от продължаващата подкрепа на града за колоезденето преди Олимпийските игри през 2024 г.", посочва говорител на Lime пред CNBC.

Паркът на Lime в Париж разполага с около 5 000 броя тротинетки в сравнение с около 10 хил. велосипеди. Компанията заяви, че пътуванията с колелета са се увеличили със 73% в столицата през миналата година.

Въпреки че френската столица се смята за пионер във въвеждането на толкова много е-тротинетки, движението от начало до край беше хаотично. Ползвателите, много от които туристи, оставяха превозните си средства по тротоарите, караха ги в претъпкани с хора райони, стигна се и до смъртни случаи - предимно на пешеходци. Съобщава се за най-малко три фатални инцидента в тази връзка.

Забраната в Париж идва в момент, когато в редица градове по света текат дебати дали този вид транспорт е част от бъдещето на градската мобилност или всъщност е опасен за сигурността на жителите.

Електрическите тротинетки все още се използват в други френски градове, включително Марсилия и Лион. Много места са въвели ограничения на скоростта и са обособили зони за паркиране. Нарушителите подлежат на глоби. В някои градове е разрешено карането им по тротоарите и велосипедните алеи, а други - не. Въпреки това пълните забрани в градовете, които преди това са приемали тротинетките, са рядкост.

Мненията за ползите и вредите от този вид транспорт обаче са полярни. Проучване на Ipsos посочва, че 88% от парижани виждат тротинетките като "част от ежедневния транспорт" и че "повече от половината парижани вече са използвали такъв". Въпреки липсата на широко представителство в местния референдум, много жители на града все пак се съгласиха с резултата от гласуването, докато други просто бяха апатични към решението.

Все пак имаше и разочаровани граждани, които определиха момента като "края на една ера".

Междувременно движението с тези превозни средства е във фокуса и на други местни власти, включително и на Столичната община, която обяви през май, че планира да забрани тротинетките на определени места.

Човек кара електрически скутер София подготвя да забрани карането на електрически тротинетки на определени места


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024