След удар с дрон над Тел Авив има загинал, хутите поеха отговорност Снимка: © Getty Images

Мъж е загинал, а най-малко 10 души са били ранени след силна експлозия в близост до посолството на САЩ в Тел Авив рано сутринта в петък. Израелските военни съобщават, че разследват предполагаемо нападение с дрон, но не изключват и други възможности.

Това се смята за една от най-сериозните атаки срещу Тел Авив след нападението на "Хамас" на 7 октомври. Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

Първоначална проверка на Израелските отбранителни сили показва, че експлозията е била причинена от падане на "въздушна цел". Не става ясно как ударът е бил допуснат от израелската противовъздушна отбрана.

На видеозапис от охранителна камера в района на атаката се чува силен шум от перки преди да настъпи експлозията. Сирените за въздушно нападение не са били задействани преди удара.

В социалните мрежи Йеменските хути, които са подкрепяни и от Иран, разкриха подробности за военната операция срещу Тел Авив. "Операцията беше извършена с нов дрон, наречен "Yafa", който има способност да заобиколи системите за прихващане на врага и е неуловим за радарите. Операцията изпълни целите си успешно".

Йеменските хути многократно са изстрелвали безпилотни самолети и ракети към Израел по време на войната, в която заемат страната на "Хамас". Досега обаче всички подобни опити са прихващани или от Израел, или от западните съюзници, чиито сили са разположени в региона.

Израел не е отговаряла на атаките срещу хутите до момента, като оставя инициативата на западните си съзюници, докато съсредоточава усилията си върху собствената си война в Газа и продължаващите сражения с ливанската войнствена групировка "Хизбула".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024