Десислава Христова, която беше освободена преди ден като изпълнителен директор на "Автомагистрали", обвини новото ръководство на Министерството на регионалното развитие във връзки със "задкулисието" в сектора на пътното строителство.

Христова беше отстранена от вицепремиера Гроздан Караджов в понеделник без мотиви. Малко по-рано "Биволъ" публикува информация, че в МВР е подаден сигнал срещу нея за това, че е свързана с практиките за възлагане на големи инфраструктурни обекти без обществени поръчки още от времето на ГЕРБ.

Сигналът срещу нея е подаден от Николай Едрев, бивш ръководител "Контрол на договорите" в "Автомагистрали", когото тя отстранява в началото на декември 2021. В. "Сега" също публикува документи, от които се вижда как през 2018 г. "Автомагистрали" е започнала да прави списък с фирми, с които да подпише договори за изграждане на първокласни пътища и съоръжения.

Пред bTV Христова нарече "пасквили" твърденията, че е разследвана от службите във връзка с инхаус процедурите. Тя обяви още, че през 2019 г. сама подала сигнал срещу себе си, за да бъде "разнищена" по други сигнали за предполагаем лобизъм в полза на строителни фирми.

Христова заяви, че е знаела от десет дни, че се готви уволнението й и че е отстранена, без да й бъде дадена възможност да разговаря с Караджов.

Тя обаче уличи новия министър на регионалното развитие в това, че е назначил за председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" човек, свързан с една от най-проблемните фирми по инхаус поръчките на "Автомагистрали".

Тодор Василев беше назначен в АПИ на 30 декември 2021 г., той е бивш депутат от "Има такъв народ", в чиято квота попада МРРБ. Според Десислава Христова - той е бил финансов директор на фирмата ДЛВ ЕООД, която работи по 10 свлачища по договори с "Автомагистрали".

Христова посочи, че е сигнализирала пред Гроздан Караджов за отказа на тази фирма да върне над 8 млн. лв., които е надвзела от "Автомагистрали" заради надценени предпроектни проучвания.

Същата фирма ДЛВ е изпълнителят на некачествения ремонт по бул. "Дондуков" при моста "Чавдар", при който битумът се разтопи и нанесе щети на преминаващите автомобили през пролетта на 2020 г.

Десислава Христова твърди, че е получила изрична забрана от Гроздан Караджов да дава интервюта по медиите, след като се е срещнала с него на 23 декември 2021 г. и е коментирала проблемите с ДЛВ (седмица по-късно Тодор Василев става шеф на АПИ).

"Задкулисието се връща чрез нови лица и с нови наименования, старите и вечните интереси се връщат по един или друг начин... Парцелирането на властта и разделянето на 4 части води до групова безотговорност - всеки да копае в своята градина, но по този начин няма да се продължи дълго", каза тя в интервю за bTV.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години