След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова, която беше освободена преди ден като изпълнителен директор на "Автомагистрали", обвини новото ръководство на Министерството на регионалното развитие във връзки със "задкулисието" в сектора на пътното строителство.

Христова беше отстранена от вицепремиера Гроздан Караджов в понеделник без мотиви. Малко по-рано "Биволъ" публикува информация, че в МВР е подаден сигнал срещу нея за това, че е свързана с практиките за възлагане на големи инфраструктурни обекти без обществени поръчки още от времето на ГЕРБ.

Сигналът срещу нея е подаден от Николай Едрев, бивш ръководител "Контрол на договорите" в "Автомагистрали", когото тя отстранява в началото на декември 2021. В. "Сега" също публикува документи, от които се вижда как през 2018 г. "Автомагистрали" е започнала да прави списък с фирми, с които да подпише договори за изграждане на първокласни пътища и съоръжения.

Пред bTV Христова нарече "пасквили" твърденията, че е разследвана от службите във връзка с инхаус процедурите. Тя обяви още, че през 2019 г. сама подала сигнал срещу себе си, за да бъде "разнищена" по други сигнали за предполагаем лобизъм в полза на строителни фирми.

Христова заяви, че е знаела от десет дни, че се готви уволнението й и че е отстранена, без да й бъде дадена възможност да разговаря с Караджов.

Тя обаче уличи новия министър на регионалното развитие в това, че е назначил за председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" човек, свързан с една от най-проблемните фирми по инхаус поръчките на "Автомагистрали".

Тодор Василев беше назначен в АПИ на 30 декември 2021 г., той е бивш депутат от "Има такъв народ", в чиято квота попада МРРБ. Според Десислава Христова - той е бил финансов директор на фирмата ДЛВ ЕООД, която работи по 10 свлачища по договори с "Автомагистрали".

Христова посочи, че е сигнализирала пред Гроздан Караджов за отказа на тази фирма да върне над 8 млн. лв., които е надвзела от "Автомагистрали" заради надценени предпроектни проучвания.

Същата фирма ДЛВ е изпълнителят на некачествения ремонт по бул. "Дондуков" при моста "Чавдар", при който битумът се разтопи и нанесе щети на преминаващите автомобили през пролетта на 2020 г.

Десислава Христова твърди, че е получила изрична забрана от Гроздан Караджов да дава интервюта по медиите, след като се е срещнала с него на 23 декември 2021 г. и е коментирала проблемите с ДЛВ (седмица по-късно Тодор Василев става шеф на АПИ).

"Задкулисието се връща чрез нови лица и с нови наименования, старите и вечните интереси се връщат по един или друг начин... Парцелирането на властта и разделянето на 4 части води до групова безотговорност - всеки да копае в своята градина, но по този начин няма да се продължи дълго", каза тя в интервю за bTV.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024