След значителни загуби Русия е на път да се сражава с танкове, извадени от музея Снимка: © Nucl0id

Когато влак, пълен с танкове, преминава през руската провинция, това обикновено предизвиква безпокойство в чужбина. Резервите на Москва от тежки превозни средства будят опасения от десетилетия. В момента обаче те са обект на подигравки: с бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйна, което датира от края на 40-те и 50-те години на миналия век.

Германското издание "Шпигел" разказва как остарялата техника на Москва показва състоянието на руската военна индустрия.

След края на Втората световна война тези модели танкове формират гръбнака на Червената армия в началото на конфликта между Изтока и Запада - докато не са заменени от модела Т-62 през 60-те години на миналия век. Последният сега отново оперира в Украйна, а неговите предшественици могат да го последват. Независимата разследваща организация Conflict Intelligence Team (CIT) открива военните музейни експонати по пътя им към поредно използване.

Все още не е ясно дали старите модели действително ще се появят на фронта в Украйна. Танковете са съвместими с новите модели макар и в много ограничена степен. Затова е малко вероятно те да бъдат използвани само за резервни части. По-скоро те биха могли да бъдат модернизирани и след това използвани в бойни действия. Там обаче те ще се сблъскат с все по-модерния украински флот, въоръжен с помощта на западните съюзници на Киев.

Въпреки че и Украйна разчита и на по-стари съветски танкове като Т-64 и на няколко модернизирани Т-55, които получи от Словения, повечето от украинската бойна техника е по-нова. Към нея скоро ще се присъединят и най-модерните западни бойни танкове като Leopard 2. През есента се очаква и доставката на американски Abrams, както потвърди Вашингтон.

Старите руски Т-54 и Т-55 ще отстъпват значително на своите аналози по отношение на огнева мощ и броня. Дори по-новите бойни машини на пехотата като Bradley, които не са пригодени за борба с основни бойни танкове, вероятно ще им създадат значителни проблеми.

Защо Москва вади старите танкове от склада?

Експерти посочват, че в момента Русия не разполага с тежко оборудване. Според нидерландския аналитичен сайт за отбрана Oryx страната вече е загубила около 1900 танка от началото на инвазията. Проучване на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) изчислява подобни загуби.

Унищожен руски танк на фронта в Украйна

Има една конкретна причина, поради която Русия използва танкове на практика извадени от военен музей. В хода на войната е имало само няколко преки двубоя с танкове. В по-голямата част машините се използват като импровизирана артилерия или за защита зад линията. Един съветски танк Т-55 например все още е по-подходящ за това от нищо, пише "Шпигел".

Въпреки това пролетната офанзива в Украйна, която се очаква, може да доведе до големи танкови сражения за първи път. В този случай безнадеждно по-лошите съветски модели ще трябва да подсигуряват фронта от руска страна, което говори за проблеми в руската военна промишленост.

Компенсирането на изключително големите на брой загуби е предизвикателство и е още по-трудно, като се имат предвид и санкциите, наложени от Запада. Бившият руски президент Дмитрий Медведев наскоро каза, че страната му може да произведе 1500 танка тази година. Този брой се счита за значително преувеличен и може да включва реставрации на по-стари превозни средства. Ако загубите продължат да бъдат високи, следователно ще бъде много по-трудно техниката да бъде заменена с подходящи модели.

Ако Москва продължи да разчита на стари танкове, тя ще застраши и без това оскъдните си танкови екипажи, пише Институтът за изследване на войната (ISW). Заради големите загуби по време на зимната офанзива Русия вероятно ще продължи да страда от недостиг на добре обучени войници. За тях все пак е по-добре да се намират в Т-55, отколкото на открито. Но картината е различна, ако се изправят срещу танк Leopard.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024