След значителни загуби Русия е на път да се сражава с танкове, извадени от музея Снимка: © Nucl0id

Когато влак, пълен с танкове, преминава през руската провинция, това обикновено предизвиква безпокойство в чужбина. Резервите на Москва от тежки превозни средства будят опасения от десетилетия. В момента обаче те са обект на подигравки: с бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйна, което датира от края на 40-те и 50-те години на миналия век.

Германското издание "Шпигел" разказва как остарялата техника на Москва показва състоянието на руската военна индустрия.

След края на Втората световна война тези модели танкове формират гръбнака на Червената армия в началото на конфликта между Изтока и Запада - докато не са заменени от модела Т-62 през 60-те години на миналия век. Последният сега отново оперира в Украйна, а неговите предшественици могат да го последват. Независимата разследваща организация Conflict Intelligence Team (CIT) открива военните музейни експонати по пътя им към поредно използване.

Все още не е ясно дали старите модели действително ще се появят на фронта в Украйна. Танковете са съвместими с новите модели макар и в много ограничена степен. Затова е малко вероятно те да бъдат използвани само за резервни части. По-скоро те биха могли да бъдат модернизирани и след това използвани в бойни действия. Там обаче те ще се сблъскат с все по-модерния украински флот, въоръжен с помощта на западните съюзници на Киев.

Въпреки че и Украйна разчита и на по-стари съветски танкове като Т-64 и на няколко модернизирани Т-55, които получи от Словения, повечето от украинската бойна техника е по-нова. Към нея скоро ще се присъединят и най-модерните западни бойни танкове като Leopard 2. През есента се очаква и доставката на американски Abrams, както потвърди Вашингтон.

Старите руски Т-54 и Т-55 ще отстъпват значително на своите аналози по отношение на огнева мощ и броня. Дори по-новите бойни машини на пехотата като Bradley, които не са пригодени за борба с основни бойни танкове, вероятно ще им създадат значителни проблеми.

Защо Москва вади старите танкове от склада?

Експерти посочват, че в момента Русия не разполага с тежко оборудване. Според нидерландския аналитичен сайт за отбрана Oryx страната вече е загубила около 1900 танка от началото на инвазията. Проучване на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) изчислява подобни загуби.

Унищожен руски танк на фронта в Украйна

Има една конкретна причина, поради която Русия използва танкове на практика извадени от военен музей. В хода на войната е имало само няколко преки двубоя с танкове. В по-голямата част машините се използват като импровизирана артилерия или за защита зад линията. Един съветски танк Т-55 например все още е по-подходящ за това от нищо, пише "Шпигел".

Въпреки това пролетната офанзива в Украйна, която се очаква, може да доведе до големи танкови сражения за първи път. В този случай безнадеждно по-лошите съветски модели ще трябва да подсигуряват фронта от руска страна, което говори за проблеми в руската военна промишленост.

Компенсирането на изключително големите на брой загуби е предизвикателство и е още по-трудно, като се имат предвид и санкциите, наложени от Запада. Бившият руски президент Дмитрий Медведев наскоро каза, че страната му може да произведе 1500 танка тази година. Този брой се счита за значително преувеличен и може да включва реставрации на по-стари превозни средства. Ако загубите продължат да бъдат високи, следователно ще бъде много по-трудно техниката да бъде заменена с подходящи модели.

Ако Москва продължи да разчита на стари танкове, тя ще застраши и без това оскъдните си танкови екипажи, пише Институтът за изследване на войната (ISW). Заради големите загуби по време на зимната офанзива Русия вероятно ще продължи да страда от недостиг на добре обучени войници. За тях все пак е по-добре да се намират в Т-55, отколкото на открито. Но картината е различна, ако се изправят срещу танк Leopard.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023