Словакия с нов проруски президент - Петер Пелегрини се ползва с подкрепата на премиера Фицо Снимка: © Getty Images

Популистът Петер Пелегрини е избран за президент на Словакия. 48-годишният Пелегрини победи прозападния си опонент Иван Корчок, бивш дипломат, с 53% от гласовете.

Пелегрини е бивш министър-председател и се ползва с подкрепата на премиера Роберт Фицо, като споделя неговото приятелско отношение към Русия.

Така Фицо и неговите съюзници вече контролират словашкия парламент, правителството, а и президентската институция, след като Пелегрини официално встъпи в длъжност през юни и поеме поста от прозападната Зузана Капутова.

Словакия беше един от най-верните съюзници на Украйна преди Фицо да дойде на власт през октомври с обещанието да спре доставките на оръжия за Киев. На практика, след като Чапутова се оттегли след два месеца, начело на най-високите държавни позиции в Словакия няма да има нито висш държавник, който недвусмислено да подкрепя усилията на Киев да защити територията си. Така Украйна окончателно губи гласа на подкрепа от страна Словакия в ЕС и НАТО, отбелязва британската BBC.

Словашкият премиер Робърт Фицо се придържа към проруската реторика, като призовава за прекратяване на военната подкрепа на Запада за Украйна, незабавно спиране на огъня и мирни преговори с Москва. Наскоро Фицо заяви, че президентът на Русия Владимир Путин е "несправедливо демонизиран". Той повтаря и тезите на Кремъл, че приемането на Украйна в НАТО сложи началото на Трета Световна война.

Кампанията Пелегрини повтаря част от тази благоприятна за Москва реторика, като обвинява другия кандидат за президенткия пост Корчок, че е подстрекавал към война и би изпратил словашки войници да се бият в Украйна – конституционно правомощие, каквото президентът в Словакия няма, отбелязва още британската медия.

Според прозападната опозиция в Словакия Пелегрини е запазил мълчание като председател на парламента, докато Робърт Фицо премахва създадената преди 20 години специализираната прокуратура, която трябва да разследва икономически престъпления и корупция.

BBC припомня, че въпросната прокуратура е разследвала и високопоставени служители от партията на Фицо Smer, както и че наблюдавала наказателното преследване срещу заподозрените за убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му през 2018 г.

Вълната от обществен гняв срещу корупцията и престъпността тогава доведоха до свалянето на Фицо от власт, докато течеше вторият му мандат като премиер и доведе до избора на прозападната Зузана Чапутоваза президент.

В последните седмици в Словакия отново се провеждат протести срещу правителтството на Фицо. На 12 март хиляди излязоха по улиците на словашката столица Братислава, за да изразят подкрепа за Украйна и да протестират срещу словашкото правителство, което беше сформирано от проруския лидер Робърт Фицо през октомври.

Хиляди излязоха на антируски протест срещу правителството в Словакия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024