Хиляди излязоха на антируски протест срещу правителството в Словакия Снимка: © Getty Images

Хиляди излязоха по улиците на словашката столица Братислава вечерта на 12 март, за да изразят подкрепа за Украйна и да протестират срещу словашкото правителство. То беше сформирано от проруския лидер Робърт Фицо през октомври и предизвика безпокойство заради критиките си срещу европейската военната помощ за Украйна и заради опита си за подновяване на културните и политическите връзки с Русия.

По-рано през месеца словашкият министър на външните работи Юрай Бланар се срещна с колегата си от Русия Сергей Лавров. Това е една от малкото срещи между представител на държава членка на Европейския съюз и представител на Русия, която ЕС се стреми да държи в изолация заради войната в Украйна, припомня „Ройтерс“.

Демонстрацията в Братислава започна със звук на сирени за въздушна тревога. Според новинарския сайт "Деник Н" в протеста са участвали 5000 души.

Участници в демонстрацията казват, че не са съгласни с проруския курс, който страната им, според тях, е поела страната след изборите.

Това е поредният протест срещу правителството на Робърт Фицо. На седми март отново се проведе мащабен антиправителствен протест в друг словашки град - Косице.

Въпреки че Словакия поднови оръжейната подкрепа за Украйна, заради вътрешните интереси на оръжейния бизнес, Робърт Фицо е против санкциите срещу Русия, а според предизборните си обещания не е съгласен с подпомагането на Украйна с оръжия.

Именно заради тази си позиция много международни наблюдатели го сравняват с унгарския премиер Виктор Орбан.

Макар, да отрича проруска ориентация, Фицо неведнъж е повтарял опорките на Кремъл, че снабдяването с оръжие на Украйна само ще удължи боевете.

Лидерът на лявата популистката партия „Смер“ и преди е заемал премиерския пост в Словакия - в периода между 2006 и 2010 г. и отново между 2012 и 2018 г.

Той беше принуден да подаде оставка след граждански протести около убийството на разследващия журналист Ян Куциак.

Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през 2018 г. в дома им. До дните преди убийството Куциак разследва връзки на словашкото правителство с мафията.

Проруският лидер Роберт Фицо ще оглави коалиционно правителство в Словакия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Още атаки над политици в Германия: ще има ли по-строги наказания за нападателите?

Последният случай е с Франциска Гифи от СДП, тя не е пострадала сериозно

12:13 - 08.05.2024
Живот

"Евровизия" започна с пропалестински протест въпреки забраната

Шведът Ерик Сааде се появи с палестински символ на първия полуфинал на конкурса

10:45 - 08.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин спря дори "Евровизия". Как Пекин и Белград поддържат "желязна дружба"

Визитата на китайския президент прекъсва дори програмата на обществената телевизия

10:14 - 08.05.2024