Проруският лидер Роберт Фицо ще оглави коалиционно правителство в Словакия Снимка: © Getty

Победителят в парламентарните избори в Словакия Роберт Фицо - лидер на спечелилата вота лява популистка партия "Смер-СДС" - успя да състави коалиционно правителство. В предизборната кампания Фицо и формацията му обещаваха прекратяване на военната помощ за Украйна, макар да твърдяха, че не са проруски настроени.

Лидерът успя да състави коалиция между "Смер-СДС", лявоцентристката партия "Глас" и националистите от SNS. Заедно те ще контролират 79 места в 150-местния парламент на страната.

Очаква се новото правителство да намали подкрепата за Украйна в съответствие с предизборните обещания на Фицо. Това всъщност вече беше направено от действащия в момента служебен кабинет, който каза, че няма повече да взима решения за изпращането на оръжия в Киев до назначаването на редовното правителство.

В коалиционното споразумение се казва, че външнополитическата ориентация на Словакия ще продължи да се основава на "членството ѝ в ЕС, НАТО и други значими международни организации", като същевременно "напълно зачита суверенитета и националните интереси".

Съгласно споразумението "Смер" получава премиерския пост заедно с шест министерски кресла. "Глас" ще избере председателя на парламента и седем министри от кабинета, а SNS ще получи трима министри. Все още не е известно кои политици ще заемат постовете в новото правителство, което ще бъде оглавено от Фицо.

"Конкретните имена и министерства ще бъдат включени в коалиционното споразумение. В кратък срок ще представя списъка с министрите на президента", обясни бъдещият премиер.

Освен че настоява за прекратяване на военна помощ за Киев, Фицо се противопоставя и на западните санкции срещу Русия. Именно заради тази си позиция много международни наблюдатели го сравняват с унгарския премиер Виктор Орбан.

Лидерът на "Смер" и преди е заемал премиерския пост в страната си - в периода между 2006 и 2010 г. и отново между 2012 и 2018 г. Той беше принуден да подаде оставка след граждански протести около убийството на разследващия журналист Ян Куциак.

По-малко от пет години след това обаче Фицо отново се завръща на власт, като заяви, че негов основен приоритет ще бъде намаляването на бюджетния дефицит на страната и "защитата на нейния суверенитет и национални интереси".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024