След „драматично влошаване“ на ситуацията с разпространението на Covid-19 Словакия наложи възможно най-строгите противоепидемични мерки. Те влязоха в сила от 05:00 ч. сутринта на 1 януари и ще важат поне до 24 януари, съобщи местната медия The Slovak Spectator.

Правителството затвори ски пистите, хотелите и църквите, а освен това наложи забрана гражданите да приемат на гости хора от друго домакинство.

„Въз основа на критичната епидемиологична ситуация в Словакия и след като наложените на 12 декември мерки не дадоха резултат, съм радостен, че кабинетът се съгласи на по-строги ограничения“, каза здравният министър Марек Крайчи. Според премиера Игор Матовичч – болниците са пълни, а хиляди медици са „изтощени“ от борбата с пандемията. „Това са нашите жертви. Ние ги жертвахме на олтара с нашата безотговорност и неспазването на правилата“, добави той.

От началото на новата 2021 хотелите ще трябва да се приспособят към нови условия. Вече настанените гости могат да останат, но резервациите им не могат да бъдат удължавани. Хотелите нямат право да подслоняват нови гости.

Консумацията на храна на открито е забранена, като ресторантите ще извършват само поръчки за домовете. Всички ще бъдат посъветвани да работят от вкъщи, ако това е възможно.

В сила остава вечерният час, като изключенията са пътувания по работа, излизане до най-близкия магазин, аптека, банка, бензиностанция или пътуване до лекар. Пътуването с цел грижа за роднини също е сред изключенията, а излизането сред природата е позволено само в квартала, в който даден гражданин живее.

Министерството на образованието планира на 8 януари да върне децата в училище, но още не е сигурно дали това ще се случи.

В момента има 2672 пациенти с Covid-19 в словашките болници, а 228 от тях се нуждаят от интензивно лечение. Според прогнозите на здравните експерти – броят на пациентите в лечебни заведения може да се повиши с 3000-3600 до 11 януари.

През последните дни страната отчита над 25% положителни PCR тестове и повече от 8% положителни антигенни от всички направени. Около 3100 лекари, медицински сестри и санитари са в отпуск, което също представлява огромен проблем.

Словакия даде обнадеждаващи резултати в борбата с пандемията, когато направи масово тестване на населението в две фази в края на 2020. Здравните власти тестваха голяма част от гражданите с антигенни тестове, а след откритите над 57 хиляди инфекции и поставянето на тези хора под карантина Матович каза, че това е ефективен метод за борба с пандемията.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"