Случаят "Чешнегирово": Нова версия за смъртта на лейт. Тодор Манчев Снимка: © https://www.facebook.com/173rdabnbde

Депутатите от ГЕРБ Христо Гаджев, Даниел Митов и Тома Биков обявиха, че ще настояват за парламентарно разследване за действията на Военна полиция след смъртта на лейт. Тодор Манчев.

ГЕРБ иска и оставката на служебния министър на отбраната Георги Панайотов. По-късно във вторник Министерството на отбраната публикува позиция, в която обявява за недопустимо това, че информация за текущо разследване е разпространена от политически лица, а не от разследващите органи.

31-годишният офицер беше намерен мъртъв на 19 юли в полигона "Ново село", няколко седмици след инцидента с нахлуването на войници от силите на НАТО в цивилен цех до база "Чешнегирово" по време на учение. Манчев беше дежурен офицер в деня, в който собственикът на цеха в Чешнегирово е подал сигнал до Военна полиция за случилото се.

Първоначалната версия за смъртта на младия мъж беше самоубийство, а ГЕРБ уличиха началника на службата Ивайло Сотиров в упражняване на натиск върху Манчев по време на вътрешната проверка за откриване на отговорните за допуснатата грешка при планирането на учението.

Според Христо Гаджев обаче Военната прокуратура вече има нова хипотеза - убийство, прикрито като самоубийство.

Депутатът се позова на нов доклад на "Съдебна медицина". Според цитираните данни - посоката на изстрела в тялото на Манчев е била "отгоре надолу", а куршумът бил открит в ребрата на тялото му.

Информацията беше съобщена неофициално тази сутрин от БНТ, като телевизията се позова на "източници от разследването, което се води от Военна полиция". Според БНТ - в началото на септември е извършена ексхумация на покойния офицер и тогава е намерен куршумът, довел до загубата на живота му.

Досега няма публична позиция от страна на държавното обвинение за поява на нови доказателства по разследването.

Депутатите от ГЕРБ обявиха случилото се като "еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев".

Даниел Митов уличи ръководството на Военна полиция в "опит да се прикрие убийство", което според него се прави "за да се осигурява комфорт, ресурс и логистична подкрепа" на президента преди изборите на 14 ноември.

От ГЕРБ ще настояват в 47 Народно събрание да се формира анкетна комисия, която да се занимава с действията на ръководните фигури по разследването на смъртта на лейт. Тодор Манчев.

В съобщението на МО не се отричат или потвърждават конкретни твърдения, но се казва, че е "недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи".

"Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации. Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда", се казва в информацията на МО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024