Снимка: © https://www.facebook.com/173rdabnbde

Депутатите от ГЕРБ Христо Гаджев, Даниел Митов и Тома Биков обявиха, че ще настояват за парламентарно разследване за действията на Военна полиция след смъртта на лейт. Тодор Манчев.

ГЕРБ иска и оставката на служебния министър на отбраната Георги Панайотов. По-късно във вторник Министерството на отбраната публикува позиция, в която обявява за недопустимо това, че информация за текущо разследване е разпространена от политически лица, а не от разследващите органи. 

31-годишният офицер беше намерен мъртъв на 19 юли в полигона "Ново село", няколко седмици след инцидента с нахлуването на войници от силите на НАТО в цивилен цех до база "Чешнегирово" по време на учение. Манчев беше дежурен офицер в деня, в който собственикът на цеха в Чешнегирово е подал сигнал до Военна полиция за случилото се.

Първоначалната версия за смъртта на младия мъж беше самоубийство, а ГЕРБ уличиха началника на службата Ивайло Сотиров в упражняване на натиск върху Манчев по време на вътрешната проверка за откриване на отговорните за допуснатата грешка при планирането на учението. 

Според Христо Гаджев обаче Военната прокуратура вече има нова хипотеза - убийство, прикрито като самоубийство

Депутатът се позова на нов доклад на "Съдебна медицина". Според цитираните данни - посоката на изстрела в тялото на Манчев е била "отгоре надолу", а куршумът бил открит в ребрата на тялото му.

Информацията беше съобщена неофициално тази сутрин от БНТ, като телевизията се позова на "източници от разследването, което се води от Военна полиция". Според БНТ - в началото на септември е извършена ексхумация на покойния офицер и тогава е намерен куршумът, довел до загубата на живота му. 

Досега няма публична позиция от страна на държавното обвинение за поява на нови доказателства по разследването. 

Депутатите от ГЕРБ обявиха случилото се като "еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев". 

Даниел Митов уличи ръководството на Военна полиция в "опит да се прикрие убийство", което според него се прави "за да се осигурява комфорт, ресурс и логистична подкрепа" на президента преди изборите на 14 ноември. 

От ГЕРБ ще настояват в 47 Народно събрание да се формира анкетна комисия, която да се занимава с действията на ръководните фигури по разследването на смъртта на лейт. Тодор Манчев. 

В съобщението на МО не се отричат или потвърждават конкретни твърдения, но се казва, че е "недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи". 

"Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации. Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда", се казва в информацията на МО. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

СДВР предупреждава за нов вид телефонна измама

"Бъдете особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което ви се представят за банков служител"

Прокуратурата не бездействала по сигналите на Петков от времето на служебния кабинет

ПРБ отрече и изказване на шефа на Правната комисия за намесата на Гешев

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги принципно подкрепят въвеждането на вендинг машини за отпадъци

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект