Случаят Луси Летби - медицинската сестра, която се помисли за Господ

Наричат Луси Летби най-лошият сериен убиец на деца в модерната история на Великобритания. 33-годишната медицинска сестра получи доживотна присъда след убийството на седем бебета и опит за убийство на още шест.

Летби е 25-годишна, когато започва да извършва жестоките престъпления в "Countess of Chester" - основната болница на район Честър в Северозападна Англия. Това се случва в периодa между юни 2015 г. и юни 2016 г.

Смята се, че е нападала бебета, когато е била сама с тях и докато наоколо не е имало други медици. Жертвите ѝ включват две двойки момчета тризнаци и момиче, родено преждевременно и тежащо под 1 кг.

През 2017 г. срещу медицинската сестра има подаден сигнал в полицията, а едва година по-късно тя е арестувана.

Сега Летби е осъдена на доживотен затвор след един от най-дълго продължилите съдебни процеси за убийство във Великобритания в последно време, разказва британският в. "Guardian". С това тя става третата жива жена с подобна присъда. Другите две се излежават от серийните убийци Мира Хиндли и Роуз Уест.

Въпросът, който всички си задават сега, е: как медицинска сестра е извършила такива немислими убийства в рамките на институция, предназначена да спасява живот? Както и защо го е направила?

Полицията подозира, че Летби може да е злоупотребила с повече бебета по време на 6-годишната си кариера като детска медицинска сестра. Властите в страната вече откриха телефонна линия, на която граждани могат да подават информация във връзка с разследването.

Специалисти ще трябва да проучат досиетата на повече от 4000 бебета, родени в двете болници, в които Летби е работила между 2010 и 2016 г.

В случая на Луси Летби няма данни за травматично или насилствено детство. Летби израства в центъра на Херефорд в семейство на работници. Тя е единствено дете на Джон и Сюзън, които са описвани от съседите си като харесвани и уважавани хора. И двамата присъстват всеки ден от съдебния процес на дъщеря си и остават лоялни към нея, пише "Guardian".

Поведението на Летби в съда е особено. През повечето време тя стои напълно хладнокръвно пред съдебните заседатели, докато заедно с тях слуша разтърсващи показания за извършените от нея убийства. Не показва никаква емоция, когато родители разказват за писъците от ужас на своите бебета.

Единственият повод, по който тя показва някаква емоция, няма общо с някоя от жертвите ѝ. Женен лекар, в който се твърди, че тя е била влюбена, дава показания срещу нея. Тогава медицинската сестра започва да плаче. Това е първият път, в който тя проронва сълзи в съда.

Началото на ужаса

Преди 2015 г. неонатологичното отделение на болница "Countess of Chester" е като всяко друго във Великобритания. Всяка година екип от около 30 медицински сестри и седем педиатрични консултанти осигуряват 24-часови грижи за стотици недоносени бебета, някои родени дори 12 седмици преждевременно и тежащи само 450 г. Тези недоносени бебета обаче могат да бъдат спасени с правилната грижа, въпреки че са родени в състояние, което лекарите наричат "на границата на жизнеспособността“.

Тогавашни данни за страната показват, че на всеки 1000 бебета, родени преждевременно, всяка година умират по-малко от две. Само за 14 дни през юни същата година обаче три бебета умират внезапно, а четвъртото се влошава изненадващо бързо. Всички са били в добро здраве и се е очаквало да се приберат у дома с родителите си. Летби не позволява това да се случи.

Нейното намерение е било да убие бебетата, като същевременно заблуди колегите си, че има естествена причина за смъртта им.

Записите от телефона на Летби показват, че тя е търсила майката на една от своите жертви във Facebook – първият път малко след като е приключила смяната си, в която е убила сина ѝ, и на следващата нощ, когато се опитва да убие и другото ѝ новородено дете.

Медицинската сестра е следяла онлайн много от родителите на бебетата, които е лекувала. Полицията открива в телефона ѝ 2381 търсения, свързани със семейства - или по около 200 на месец. Тя изглежда е проверявала до колко те ще изразят мъката си в социалните мрежи и е преглеждала профилите им по Коледа.

Летби извършва така убийствата си, че за смъртта на бебетата няма рационално обяснение. Лекарите са изненадани от странно появяващи се петна по кожата на децата, причинени от инжекции, които жената е биела в кръвта им.

Променящият се цвят на кожата - феномен, който много консултанти никога не са виждали преди, става отличителен белег на нейните престъпления.

Стивън Брийри, главният педиатричен консултант в отделението за новородени, се опитва да разбере защо бебетата са починали, но не намира нищо. След това обаче открива улика - само една медицинска сестра е била дежурна по време на всеки от смъртните случаи - Луси Летби.

Брийри решава да сподели притесненията си пред Алисън Кели, която тогава е ръководител на екипа от медицински сестри в болницата.

„Не може да е Луси. Не и милата Луси", казва Кели, която по това време не може да си представи, че медицинска сестра е отговорна за смъртта на бебетата.

Така подозренията са отхвърлени още в момента, в който са открити. Повечето ѝ колеги си обясняват връзката като чисто съвпадение или просто лош късмет.

През следващата година младата медицинска сестра отравя още две новородени с инсулин, прехранва умишлено друго бебе с мляко, причинява травма на още едно и междувременно продължава да убива.

Почти всички новородени са били нападнати през нощта, след като родителите им са си тръгнали. Една от причините, поради които Летби успява да се измъкне от закона толкова дълго време, е, че никой не я вижда да наранява бебета, а следите ѝ са умело прикрити.

Убийцата дори е видяна "цялата в сълзи", когато занася мъртвите тризнаци на техните семейства, преди телата им да бъдат отнесени в моргата.

"Тя беше съкрушена – почти толкова разстроена, колкото и ние“, спомня си майката.

Кои са жертвите на Летби?

Според старши лекар, запознат с жертвите, те са били подбрани внимателно, а не произволно. Почти всички са имали някакви проблеми - например, са били недоносени или са с тежки наследствени състояния.

Смъртните случаи в отделението, макар и редки, са описвани от лекарите като "очаквани и обясними". Самото присъствие на бебетата в неонатологично отделение означава, че те са особено уязвими, което ги превръща в цел за Летби.

Защо?

Голяма част от доказателствата в съдебния процес са толкова сложни от медицинска гледна точка, че е почти невъзможно журито да знае какво да прави с тях. Медицинските бележки само за едно бебе са над 8000 страници, а в делото се разглеждат 17 бебета. Има и над 5500 страници с показания на свидетели и 32 хил. страници с доказателства под формата на текстови съобщения и снимки.

На съдебните заседатели дори е даден речник с медицински термини – като „липса на краен диастоличен поток“ и „двуфазно положително налягане в дихателните пътища“, за да им помогне да разберат случая.

Показанията в съдебна зала продължават близо 30 седмици, като в рамките на процеса са чути близо 300 свидетели. Журито обаче все още не може да си отговори на най-важния въпрос - защо Летби е извършила убийствата?

Като мотив за престъплението прокурорите са посочили, че медицинската сестра е решила "да играе ролята на Бог".

Луси Летби признава пред съдебните заседатели, че е искала да се грижи за най-сериозно болните бебета – тя е медицинска сестра от пета група, което означава, че е квалифицирана да се грижи за тези в интензивно отделение. Колегите ѝ споделят, че се е оплаквала, когато не е била назначена да се грижи за най-нуждаещите се.

Една от версиите е, че жената страда от синдром на Мюнхаузен, което предполага, че е наранявала жертвите си, за да спечели симпатиите на другите. Летби изглежда се е радвала на вниманието, което е получавала, когато бебетата, за които се е грижила, са колабирали.

След смъртта на третото бебе в рамките само на две седмици през 2015 г., Летби получава съобщение от ментора си:

„Не мога да повярвам, че отново ти се случва. Преживяваш толкова труден период".

А тя отговаря, че "това е част от работата“ ѝ: „Мисля, че има елемент на съдбата. За всичко си има причина.”

Друго предположение на прокурор Ник Джонсън е, че медицинската сестра е била отегчена, когато е нападала жертвите си. След смяна, в която се е опитала да убие близнак, тя е изпратила съобщение на приятел, в което казва, че ѝ е скучно на работа, но в същото време се хвали, че тъкмо е спечелила 135 паунда от залагане на конни надбягвания.

Полицията няма категоричен отговор защо тази „уверена и компетентна“ медицинска сестра се е превърнала в един от най-злонамерените убийци в модерната история. Липсата на улики в миналото на Летби обаче я прави „напълно безпрецедентен сериен убиец", посочва детектив пред "Guardian".

На свидетелската скамейка Летби описа през сълзи как винаги е искала да работи с деца и че е „отвратително“ да чуе обвиненията срещу себе си.

Краят на убийствата

С течение на времето случаите на умиращи бебета нарастват, а връзката между тях и Летби става все по-очевидна. В началото на юли 2016 г. нейните престъпления приключват. Тя е отстранена от отделението за новородени в Честър след нова внезапна смърт на две здрави момчета.

На 4 юли 2018 г. е арестувана в дома си във Великобритания. Медицинската сестра отрича да е убивала бебета и казва, че смъртта им се дължи на лошите грижи на персонала и тяхната некомпетентност. Тази защита обаче бързо се пропуква след кръстосан разпит в прокуратурата, където тя за първи път признава, че умишлено е отровила две бебета с инсулин.

По време на криминалното разследване отравянията с инсулин първоначално са най-близките доказателства. Но след ареста ѝ властите претърсват спалнята на Летби. Това, което откриват там ги оставя без думи - купчина бележки в дневник във формата на плюшено мече, натъпкан в розова кожена чанта.

На зелени и жълти листчета Летби е написала с черно мастило неща като: „Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях“ и „АЗ СЪМ ЗЛА, НАПРАВИХ ГО".

В съда Летби твърди, че това са луди мисли на човек, изпаднал в криза, и посочва, че в писанията си е споменала, че е невинна. Детективите разглеждат този дневник със самопризнания на един сериен убиец.

След ареста

Веднага след като Летби е изведена от отделението за новородени през юли 2016 г., смъртните случаи спират. Оттогава медицинските сестри са изписали повече от 2500 бебета и са регистрирали само един смъртен случай. Отделението бива понижено след атаките на Летби и сега се грижи само за бебета, родени до пет седмици преждевременно. Все пак контрастът е поразителен. Между 2015 г. и 2016 г. мястото регистрира 15 смъртни случая - два пъти повече от средната годишна стойност.

Днес неонатологичното отделение има нова сграда благодарение на дългогодишна кампания за набиране на средства. Самата Летби участва в нея, като през 2013 г. казва през местен вестник, че по-голямото отделение ще „осигури по-голяма степен на уединение и пространство за родителите, медиците и сестрите“.

Сградата вече не прилича на стария блок от 60-те години на миналия век със стари дървени врати и избелели кремави стени, посочва "Guardian". Семействата могат да спят на легла до малките инкубатори, където техните бебета растат стабилнo и в по-голяма безопасност.

Луси Летби Медицинската сестра Луси Летби е осъдена на доживотен затвор за убийството на 7 бебета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024