Случаят с бебето Инди: Кой решава дали нелечимо болно дете ще продължи да живее?

Кой трябва да реши дали едно тежкоболно бебе трябва да посрещне смъртта или да продължи да живее, макар и шансовете за това да са нищожни? Родителите, лекарите или съдът?

Тези въпроси поражда драматичната история на осеммесечното момиченце Инди Грегъри, страдащо от нелечимо генетично заболяване. Инди има болест на митохондриите, която пречи на клетките в тялото да произвеждат енергия.

Бебето се лекува в Кралския медицински център в Нотингам и досега бе интубирано, за да може да диша. Според английските лекари, то само се мъчи и всяко удължаване на живота му е безмислено.

Според родителите обаче детето реагира, усмихва се и трябва до последно да му се даде шанс за живот.

Казусът отива в съда, като от една страна е медицинският персонал на болницата в Нотингам, а от другата - изстрадалите родители, подкрепяни от различни неправителствани организации.

Съдът трябва да реши кой е най-добрият интерес на Инди.

На 14 октомври състав на Висшия британски съд, ръководен от съдия Пил решава: "С натежало сърце стигнах до заключението, че недостатъците на толкова инвазивно лечение, не оправдават предимствата на същото това лечение".

Това означава да се изключат животоподдържащите апарати, благодарение на които бебето все още диша.

37-годишният баща Дийн Грегъри и 35-годишната майка Клеър Стенифорт настояват, че дъщеря им има право на живот. Това не е първият подобен случай във Великобритания с изключване на апаратурата завършват жизнения си път Арчи Батърсби, Алфи Евънс и Чарли Гард. Съдът отказа исковете на техните родители.

След решението на съда през октомври родителите на Инди обжалват пред Апелативния съд в Лондон, както и пред Европейския съд за човешките права в Страсбург, отново безуспешно.Тази неделя пред болницата в Нотингам се проведе протест.

Междувременно случаят стана международен, тъй като ватиканската болница в Рим "Младенецът Исус" предложи да транспортира на свои разноски бебето и да се опита да му даде допълнително лечение.

Техният хеликоптер чака разрешение вече два дни пред болницата. За няколко часа, след намесата на италианския премиер Джорджа Мелони, бебето получи и италианско гражданство. Нищо от това не промени решението на английския съд.

Италианският консул в Манчестър, след даването на италианското гражданство, е издал спешна заповед, която оторизира новия терапевтичен план, предложен от ватиканската болница и преместването на бебето в Рим. Този документ е предаден на юридическият представител на болницата в Нотингам.

Предпоследното постановление на британския съд беше, че в 16 часа българско време на 9 ноември да бъдат спрени апаратите. Но решението е отложено след намесата на италиански съдия.

Инди ще получи поне още един ден право на живот, докато съдилищата решат коя юрисдикция има компетентност да решава случая - Италия или Англия. Делото ще се гледа в петък на обяд (британско време). Срокът за спирането на апаратите на Инди е удължен до края на съдебното заседание.

"Става въпрос за много трудно решение за всички, но лекарите трябва да преценят дали е разумно, дали е клинично ефективно, дали има смисъл", заявява доктор Алберто Джанини, главен анестезиолог на университетската болница в Бреша.

Според него "ако положението на детето е безнадеждно, интубирането му причинява страдание".

Бащата на Инди обаче е разочарован, че възможността за лечение в Италия е отхвърлена от английската болница.

"Тя заслужава шанс. Италия предлага да поеме всички разходи - просто трябва да я заведем и това не струва нищо на болницата, нито на правителството", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024