Новият iPhone 15: Какво да очакваме? Снимка: © *това не е iPhone 15/Getty Images

Само след месец технологичният гигант Apple се готви да представи най-новaта си линия смартфони - дългоочакваният iPhone 15 и iPhone 15 Pro. В технологичните среди вече има слухове около новото устройство, за което се предполага, че трябва да дойде с много страхотни иновации, според експерти.

iPhone 15 Pro ще бъде „голяма стъпка по пътя към мечтания телефон на Apple“, пише технологичният журналист Марк Гурман. Той е известен със своите точни прогнози около продуктите на компанията и твърди в новия си бюлетин за Bloomberg, че дизайнерите на Apple са успели да направят новия телефон изцяло екранен т.е. без рамки около дисплея и без изрези за камери и сензори.

Стандартните модели iPhone 15 вече ще разполагат с Dynamic Island в Начален екран, докато дисплеите на Pro и Pro Max ще бъдат изработени по нова технология, наречена "LIPO", която ще направи тези модели да имат тънки рамки. Вместо 2,2 милиметра, както при сегашните iPhone-и, рамката около дисплея ще бъде широка само 1,5 милиметра.

Според някои експерти новите модели може да започнат прехода към универсален USB-C порт, който компанията трябва да извърши съгласно новите закони на Европейския съюз. През 2022 г. блокът успя да приеме законодателство, което принуждава Apple да оборудва своите iPhone-и с USB-C портове до 2024 г., ако иска да ги продава на европейския пазар. Запознати с темата смятат, че това е възможно да се случи още с новия iPhone 15.

Снимка на телефон iPhone 14

Въпросът обаче е дали Apple ще прехвърли всички модели iPhone към USB-C порт или само тези, които се продават в ЕС. Apple вече е модифицирала моделите си в съотвествие с региона, в който ги продава. Американската версия например има електронна SIM карта, докато другите варианти запазват мястото за физическа SIM карта.

Според Ави Грийнгарт, анализатор в компанията Techsponential, обаче има основателни причини всички iPhone-и да преминат към USB-C занапред. Все пак гигантът може да отложи този преход, тъй като директивата на ЕС влзиа в сила едва от 28 декември 2024 г.

Слуховете около новия iPhone се отнасят и за други иновации. Гурман пише, че моделите Pro ще използват титан като материал на корпуса. Така телефонът ще стане по-лек. Титаниевата рамка ще направи моделите от по-висок клас и по-издръжливи от досегашните им версии. От този скъп материал е разработен и часовникът Apple Watch Ultra.

Има и спекулации за подобрени камери, но това е почти очаквано, тъй като компанията винаги надгражда камерите на своите модели с всяко пускане - понякога с грандиозни иновации, а понякога с по-малко вълнуващи такива.

Колко (ще) струва новият iPhone 15?

Цените на тези смартфони се повишават драстично още от появата на оригиналния iPhone през 2007 г. Скок в цените може да има и тази година, но анализатори към момента очакват цената да остане същата.

Горната граница на ценовия диапазон обаче може да бъде изместена нагоре. Това ще стане, ако слуховете за нов луксозен iPhone 15 Ultra се окажат верни. Гурман пише, че моделът Ultra потенциално може да замени iPhone 15 Pro Max през следващата година. Това съвпада и с прогнозите на известния технологичен анализатор Минг Чи Куо, който очаква Apple да направи допълнително разграничение между моделите си iPhone Pro и iPhone Pro Max.

Към момента обаче всичко това са слухове. Информацията идва от точни експерти, но дори и те са грешали в миналото. Дали прогнозите им ще се оправдаят вероятно ще стане ясно през септември, когато компанията се очаква да обяви официално новата си серия на специално събитие.

Тим Кук на премиерата на iphone 14 Защо iPhone е по-скъп в Европа, отколкото в САЩ?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024