Кадър, издигнал се при ГЕРБ, е новият директор на "Ел Би Булгарикум"

По-малко от година след назначаването на ръководството в държавната компания за млечни продукти "Ел Би Булгарикум" (LB Bulgaricum) то отново е сменено.

Служебната власт назначи за нов изпълнителен директор Живко Живков, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката. Той е бивш ръководител на фонд "Земеделие" (ДФЗ) от времето на кабинета с премиер Бойко Борисов. През фонда всяка година се разплащат около 3 млрд. лв. на година от ЕС.

Оглавил фонда по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков през февруари 2017 г., а след това остава на поста и при кабинета "Борисов 3". Освободен е от поста през юли 2019 г. на фона на корупционен скандал във фонда, при който шестима души, сред които и заместник-директор, са задържани за злоупотреба с евросредства. Впоследствие прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях.

Живков подава оставка, за да "бъде западен имиджът на ДФЗ". Тогавашният премиер Бойко Борисов коментира случая, като казва: "Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на Фонд „Земеделие“.

В биографичната справка за новия директор на "Ел Би Булгарикум" се казва, че той е дългогодишен служител на аграрното ведомство. Само преди месеци той пое Асоциацията на земеделските производители в България.

Кариерата му започва като експерт в областната дирекция на Министерството на земеделието и храните във Велико Търново. След това четири години е юрист, за да се завърне през 2009 г. като директор на областната дирекция на ДФЗ във Велико Търново. През август 2014 г. е назначен за заместник-изпълнителен директор на ДФЗ с ресор "Директни плащания на площ" и "Информационни технологии", а от февруари 2017 г. става и шеф на ДФЗ.

Защо е промяната?

Промяната идва след стачка във видинския клон на "Ел Би Булгарикум". Работниците настояват за увеличаване на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло и предупреждават за голямо количество готова продукция, за която има риск да не бъде реализирана на пазара.

Служебният министър на икономиката поиска от принципала на дружеството - Държавната консолидационна компания (ДКК), ръководството, назначено миналата година от кабинета "Денков", спешно да бъде сменено. За същото поиска по-рано и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски.

Сменен е и борда на "Ел Би Булгарикум". В състава на Съвета на директорите, който вече е вписан в Търговския регистър, влизат Живко Живков, Надя Стефанова и Спасин Крайчев.

В биографичната справква за Стефанова се казва, че тя е завършила счетоводство и финанси в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Магистър е по общински финанси и икономика на публичния сектор и по мениджмънт и маркетинг на международния бизнес в същия университет. От 2021 г. до момента е финансов контрольор в Национална електрическа компания. Работила е и като експерт в Комисията за финансов надзор и в Национална компания индустриални зони. Била е и експерт по осигуряването в НОИ-Кюстендил.

Спасин Крайчев е инженер технолог, магистър от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Има богат опит в търговията с мляко. Над 10 години е бил изпълнителен директор на компании, чиято дейност е свързана с изкупуване, производство и продажба на мляко и млечни продукти. През годините е работил като технолог, заемал е и различни длъжности в промишлени предприятия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024