Служебният финансов министър Валери Белчев изненадващо обяви, че изготвя Бюджет 2022, който ще се различава по част от параметрите с договореното от четирите партии, готови да сключат коалиционно споразумение за редовно правителство.

Белчев предлага по-големи размери на минималната работна заплата, детските месечни надбавки, парите за гледане на деца от 1 до 2 години и по-високи пенсии.

На брифинг в Министерски съвет той обяви, че на 17 декември служебното правителство ще внесе проектобюджета в новото Народно събрание, като преди това ще го съгласува по министерства, общини и със социалните партньори.

Белчев предлага запазване на увеличеното на 650 лв. обезщетение за майчинство, повишена минимална заплата до 710 лева, както и добавки на пенсионерите от 120 лева до юни 2022 г.

„Продължаваме промяната“, ИТН, ДБ и БСП вече се бяха разбрали, че ще оставят Бюджет 2022 за януари догодина. Те се договориха за 700 лева минимална работна заплата, запазване на обезщетението за майчинство на 650 лева, увеличение на пенсиите, така че размерът им да не е по-нисък от сумата, получавана с добавката от 120 лв., насърчаване на семействата чрез запазване на данъчните облекчения за деца и други. Не коментираха нищо за вдигане на детските надбавки.

Белчев иска те да се увеличат с около 20% - от 40 на 50 лева за едно дете и от 90 на 110 лева за две деца. Ще предложи и вдигане на дохода на член от семейството, при който се полагат надбавки – до 510 лева.

Промяната според него щяла да засегне 120 хиляди деца, при положение че получаващите надбавки в момента са малко под 600 хиляди деца.

Асен Василев, който е най-вероятният следващ финансов министър, заяви, че няма да коментира изявлението на Валери Белчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%