Служебният кабинет не се е разбрал със САЩ за до 200 млн. долара в ново оръжие срещу старо за Украйна Снимка: © Булевард България

Служебният кабинет на Гълъб Донев не е договорил предложение от САЩ България да получи до 200 млн. долара за закупуването на нови оръжия. Условието, поставено от Вашингтон, е било страната ни да даде на Украйна своите стари съветски оръжия, сред които и ракети C-300. Това съобщава "24 часа", като информацията на изданието е от официален отговор на Министерството на отбраната.

Предложението е било отправено в края на 2022 г. и финансирането е предвидено по програмата за чуждестранно военно финансиране на САЩ - Foreign Military Financing (FMF), с която се отпускат грантове на съюзници от Източния фланг на НАТО, за да се осигурят дарения за военното оборудване на Киев.

То обаче не се е харесало на назначеното от президента Румен Радев правителство, което по време на своето управление отказваше да се ангажира със сделки в помощ на Украйна. Изданието пише, че делегация от САЩ е разговаряла със служебния кабинет през декември 2022 г., като по неофициални съобщения тя е предложила страната да получи модерните ПВО системи NASAMS в замяна на ракетите C-300, които да бъдат изпратени на Киев.

На въпрос към министерството дали парите са били предвидени да се използват за замяна на българските системи С-300 за американски NASAMS?, от там отговарят за "24 часа":

"Следва да бъде отбелязано, че в рамките на водените политико-военни разговори са разглеждани различни възможности, тъй като размерът на финансовата помощ зависи от конкретните параметри (тип, количество, техническо състояние) на военна помощ, която България би могла да предостави на Украйна”.

Подобна информация беше съобщена от самия военен министър Димитър Стоянов по-рано, който съобщи, че съюзник на НАТО е предложил на България подобна "триъгълна сделка". От военното министерство посочват, че България не е отказала помощта засега, а просто не е постигнато споразумение със САЩ по въпроса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024