Служебният кабинет отмени решението за дълга на "Топлофикация София"

Решението на кабинета "Денков" да отпусне 1,6 млрд. лв. за изкупуване на дълга на "Топлофикация София" е отменено от новия служебен министър на енергетиката Владимир Малинов.

Схемата беше гласувана в последните дни на управлението на редовното правителство, като целта беше държавният бюджет да облекчи гигантските задължения на столичната "Топлофикация" към "Булгаргаз" и "Българския енергиен холдинг".

Оттам близо 730 млн. лв. от възстановените дългове трябваше да се преразпределят вторично към Фонда за сигурност на енергийната система, който предстои да играе важна роля след 1 юли при първата фаза на либерализирането на пазара за еленергия на битовите потребители.

Възможността за допълнителните средства за "Топлофикация" беше предвидена в бюджета за 2024 година, но най-напред е необходимо съгласуване с ЕК и одобрение от страна на комисията.

Сега точно този мотив е използван от служебния кабинет, за да отмени постановлението "поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ от ЕК".

В съобщението на МС се твърди, че досега не е изпращано уведомление до ЕК, но явно това няма и да се направи - защото в кабинета са преценили, че ще получат негативен отговор.

Изкупуването на дълговете на "Топлофикация" беше одобрено в Народното събрание в края на 2023 г. като част от Бюджет 2024.

Това беше направено в края на март, след като парламентът задължи Асен Василев да намери 1 млрд. лв., с които да захрани Фонда за сигурност на енергийната система след "алармата" на ръководството му за неизпълнение на плановите му приходи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024