Служебният кабинет "завеща" на ИТН нов главен секретар на МВР

Служебното правителство на Стефан Янев е предложило старши комисар Петър Тодоров за нов главен секретар на МВР. Решението е взето на закрито заседание на кабинета в сряда, съобщава bTV.

Досега Тодоров беше временен ръководител на ОДМВР-Пловдив на мястото на Йордан Рогачев, който е в продължителен отпуск. Временният главен секретар на МВР при Бойко Рашков беше Стоян Темелакиев, който наследи отстранения Ивайло Иванов.

За да стане факт назначението на Петър Тодоров, то трябва да бъде разписано в указ на президента Румен Радев.

Правомощията на главния секретар може да се прекратят само при специфични условия - например при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, при действия, накърняващи престижа на МВР, при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца, при конфликт на интереси и др.

Ивайло Иванов например беше освободен с аргумента, че е допуснал нарушаване на основни принципи на работа в МВР заради полицейското насилие по време на протестите.

Изборът на Тодоров се случва дни преди евентуалното гласуване на новия състав на редовното правителство на "Има такъв народ". За вътрешен министър в него беше номиниран Петър Илиев, а кандидатурата му предизвика множество противоречия заради професионалното му минало и съмненията за плагиатство в един от научните му трудове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024