Снимка: © Getty Images

Експерти от Министерството на земеделието и храните влязоха за спешна проверка в компанията „Фармпро“ ООД – най-големият производител на кожа от норки в България. Един от собствениците на фермата е бизнесменът Иван Ангелов (собственик на „Градус“), който беше обвинен от земевладелците Светослав Илчовски и Павел Стоименов в натиск върху бизнеса чрез съдействие от бившия премиер Бойко Борисов.

В петък сутринта експертите от ведомството на служебния министър Христо Бозуков бяха допуснати на територията на фермата за норки край старозагорското село Маджерито. Това се случва само ден след протеста на природозащитници пред Министерския съвет. От Сдружението за кампании и активизъм за животните в индустрията поискаха от новоназначеното служебно правителство закриване на фермата заради „монопол“, „политически чадър“, "финансови несъответствия" и опасност за разпространяване на Covid-19.

Представители на природозащитниците също бяха пред „Фармпро“ на 14 май, но не бяха допуснати от фирмата, която дава път само на контролните органи. „Имаме заповед от собственика да не допускаме други лица“, обясняват от фермата и казват, че собственик е Ангел Ангелов.

Според Търговския регистър – тя се стопанисва от семейна фирма. Мажоритарната собственост е на Станислав Ангелов, като съдружниците му са неговият братовчед Иван Ангелов и чичо му Ангел Ангелов. От „Градус“ отричат пред bTV, че са собственик на фермата, в която се отглеждат 130 хиляди животни. Тя е единствената действаща ферма за норки у нас.

Инициаторите на протеста предоставиха документи за евентуални закононарушения на фирмата. „Ние сме тук в качеството си на защитници на животните, но за пет години, анализирайки работата на фермата за норки, разбираме, че над нея има един много сериозен политически чадър. Изключително много нарушения станаха факт, които, ако бяха предвидени в самото начало, този бизнес въобще нямаше да съществува“, каза Петя Алтимирска от Сдружението за кампании и активизъм за животните в индустрията на 12 май.

„Бизнесът с норки е монопол на една-единствена фирма в България и всички нарушения са неглижирани от страна на институциите. Точно затова внесохме сигнала в Комисията по ревизия онзи ден. Сигнализираме за финансови несъответствия за много значителни суми“, добави тя, цитирана от bTV.

Според природозащитниците – финансов анализ на експерти показал, че през 2018 г. износът на сурови ценни кожи от норки от България възлизал на над 11,3 милиона долара. В същото време отчетеният приход бил само 3000 лв. „Искахме да разберем на какво се дължи това финансово несъответствие“, заяви Алтимирска.

Фермата за норки край Маджерито попадна под светлините на прожекторите през декември 2020 г., когато служителите ѝ попаднаха в приоритетните групи на Националния план за ваксинация срещу Covid-19. Официално обявената причина беше, че норките разпространяват коронавирусната инфекция сред хора.


Защо България ще ваксинира служителите във фермите за норки преди пенсионерите?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.