Служебният министър смени и шефа на болница "Лозенец"

Директорът на болница "Лозенец" Христо Стоянов е уволнен от служебния здравен министър седмица след последната подобна смяна на шефа на проектната компания за Национална детска болница.

Галя Кондева е отстранила Стоянов заради "одит в лечебното заведение, който показва редица тежки нарушения".

На негово място е назначена д-р Олга Мицова – Масларова, която е бивш зам.-директор на "Лозенец" между 2019-2021 г., а от 2023 г. работи в частната "Софиямед".

Сходен мотив за финансови нарушения беше използван от предшественика ѝ Христо Хинков за уволнение на директора на "Пирогов" Валентин Димитров, но той не само не беше сменен, но и запази поста си с решение на Кондева и сега възнамерява да се яви на конкурс за нов мандат.

В края на 2022 г. натрупаната загуба на "Лозенец" от минали години е 39 858 000 лв. Година по-късно загубата вече е 71 935 000 лв., а към 31 март т.г. е минус 94 303 000 лв., се казва в съобщението.

Към края на 2023 г., съгласно счетоводния баланс на лечебното заведение, задълженията на дружеството са в общ размер на 25 841 000 лв., което е увеличение с 51,59% спрямо предходната година.

В края на първото тримесечие на 2024 УМБАЛ „Лозенец“ има 28 047 000 лв. дългове. Най-голям процент от тях са към доставчици. Констатирано е и значително натрупване на задължения към персонала на лечебното заведение.

Изпълнителният директор е обвинен в това, че допуснал разходване на „представително разходи“ за сметка на болницата в размер на близо 79 000 лв. В хода на проверката е установено, че част от тези средства са разходвани за "новогодишно тържество".

Болница "Лозенец" е арена на поредица от скандали - от данни за източване на НЗОК с фиктивни операции, през незаконни трансплантации до абсурдната сага около тайния луксозен апартамент, който бившият ѝ директор Любомир Спасов си беше построил в сградата на държавното лечебно заведение.

Прокуратурата уж се зае да разследва случая още преди една година, но досега няма никакъв резултат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

"Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости"

21:07 - 15.06.2024