Снимка: © Pixabay

Четирима служители на Дома за възрастни хора "Св. Иван Рилски" в Радомир са дали положителна проба за заболяване от Covid-19. Информацията е съобщена от кмета на града Пламен Алексиев пред БНР. 

Две санитарки, една медицинска сестра и служителка в пералнята към дома са с потвърдена коронавирусна инфекция, но без изразени симптоми на заболяването. Целият персонал и 150-те обитатели на дома са тествани за болестта, като до момента са излезли 57 отрицателни резултата. Останалите се очакват в следващите часове. 

Това е третият дом за възрастни хора в страната, в който е потвърден Covid-19 сред персонала. Първите случаи бяха в домовете в Гара Орешец и Кула (област Видин). 

Междувременно прокуратурата обяви, че е започнала проверка по сигнал на заболели служители от дома в Радомир, постъпил още на 1 май. 

Прокуратурата е възложила да се провери дали е осъществен контрол и превенция на разпространението на Covid-19 в дома. Изискана е информация и за броя на проведените изследвания за COVID-19, както и резултатите от тях, на персонала и на настанените към настоящия момент в дома лица.

ВАП е изискала информация от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика за предприетите мерки в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за тяхното спазване - не само в област Перник, но и във Видин. 

Прочети