Служители на компании дариха над 2 млн. лв. за различни каузи през 2023 г.

Над 2 млн. лв. са дарили служители на български компании за избрани от тях каузи през изминалата година.

Това обяви фондация BCause, която в края на февраури заедно с партньорите си, връчи своя Годишен знак на българските компании, които насърчават и развиват дарителството на работното място.

"Настоящата година е високосна - затова решихме да отбележим 10 годишнината от учредяването на наградите със събитие на 29 февруари", каза Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause.

Общо 2 384 777 лв. са дарени през 2023 г. само от служителите на номинираните 23 компании в конкурса Годишен знак "Отговорна компания - отговорни служители". Техни 8661 служители са положили повече от 66 000 часа доброволчески труд през изминалата година.

Годишното отличие се връчва от фондация BCause, Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) и Асоциацията на специалистите по устойчивост (АСУ).

Тази година в конкурса се включват компании от различни бизнес сектори - търговски вериги, банково дело, телекомуникации, информационни технологии, аутосорсинг, комуникации, машиностроене, електроника и други, с общо повече от 51 000 служители.

Миналата година събраните средства са 1,186 млн. лв и повече от 41 хиляди часа доброволчески часа.

През 2002 г. фондация BCause създава първата българска професионална програма за дарителство по ведомост, с която всеки служител, работещ на трудов договор, може да дарява ежемесечно - директно от заплатата си - за любима кауза или благотворителна организация. ​Служителят избира каузите и определя размера на дарението, а работодателят го превежда по банков път към фондацията. Най-популярните каузи сред дарителите по ведомост през 2023 година са генерирали от 5000 до 20000 лева, а средствата са отивали за социални, здравни, образователни и природозащитни каузи, в помощ на животни и каузи свързани с бедствия.

Другата популярна форма за подкрепа са SMS даренията чрез единния дарителски номер DMS 17 777. Той е въведен у нас през 2007 г. съвместно от фондация BCause и Български дарителски форум, и с партньорството на трите български мобилни оператора.

От 2015 година, освен чрез еднократно изпращане на SMS-и, може да се дарява и чрез SMS-абонамент. Стойността на абонамента може да е 2 или 5 лева за една избрана кауза, а сумата за дарението се добавя към месечната сметка за телефон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

Първият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Политика

Призракът на инфлацията – митът за еврото, който България трябва да разсее

Европейски министри споделят опит за въвеждане на единната валута на конференция в София

14:28 - 14.05.2024