Снимка: © БНТ

Лекари и служители на УМБАЛСМ "Пирогов" излязоха на протест заради решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да отстрани директора на болницата проф. Асен Балтов.

Медиците решиха да блокират движението на кръстовището на бул. "Тотлебен" и бул. "Пенчо Славейков", като обявиха, че ще повтарят акцията си всеки ден. 

Заместникът на Балтов проф. Николай Габровски посочва, че протестът е "спонтанна реакция на нашите колеги, която е свързана с голямата обида, която беше нанесена на "Пирогов".

Повод за уволнението на Асен Балтов беше резултатът от проверката на НЗОК в болницата, която установи нарушения за 1,1 млн. лв. по различни процедури, включително - твърдение за фиктивни хоспитализации на пациенти или изискване от пациентите да плащат за медицинска дейност, която е била платена и от НЗОК. 

От „Пирогов“ отхвърлят твърденията, че са получили два пъти пари за едни и същи пациенти, които веднъж са лекувани за Covid-19, а месец по-късно изненадващо влизат в болницата по други пътеки. От лечебното заведение ще изпратят възражението си по законовия ред и в законовия срок.

По-рано днес Асен Балтов коментира пред БТВ, че е научил за уволнението си от медиите, а не от здравния министър. Той твърди, че е жертва на "сценарий, който се развиваше още в началото, когато Кацаров взе поста". Балтов планира да обжалва заповедта за отстраняването по съдебен път. 

Проф. Николай Габровски казва пред БНР, че смята за "неприемливо" да се правят смени в ръководството на УМБАЛСМ "Пирогов" още преди да се даде възможност на болницата да се защити пред НЗОК. 

"Никаква възможност не ни бе дадена в законови срокове да се защитим и по някакъв начин да изкажем нашата позиция, а директно се премина към наказателни действия. Това е абсолютно неприемливо. „Пирогов“ изкара една изключително тежка година и половина, наистина колегите се раздадоха, буквално се откъснаха от семейство, от всичко, за да бъдат по местата си, не е това, което заслужаваме", казва още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина