Смъртта на 5 популярни китайци освети драмата с Covid-19, прикривана от властта

Ако се вярва на китайските власти - Covid-19 изведнъж престана да бъде проблем за държавата.

Пропагандата твърди, че епидемията е под контрол и вече няма нужда от най-строгите противоепидемични мерки, заради които жителите на най-големите градове излязоха на бунт срещу Си Дзинпин през декември.

Държавната статистика е отброила само 25 смъртни случая от инфекцията, считано от 1 декември 2022 г. насам - на фона на над 1,4 млрд. души население.

Реалността обаче показва съвсем различна картина, която комунистическото правителство не може повече да крие.

Само за 10 дни Китай се сбогува с петима известни личности, чиято смърт поставя под огромно съмнение как властите управляват здравната криза - на фона на западните държави, които вече преодоляха пандемията, съобщава Financial Times.

На 25 декември 2022 г. умира Тан Уейгуо - 66-годишният основател на компанията Shanghai Kehua Bio-Engineering, един от водещите производители на консумативи за медицинска диагностика и клинични тестове в Китай. Причината за смъртта му се оказва Covid-19 и придружаващо заболяване.

Усложнения, свързани с Covid, са и причината за смъртта на актрисата и оперна певица Чу Ланлан на 20 декември. Тя става известна с изпълнението си по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Чу Ланлан умира едва на 39-годишна възраст, а само месец по-рано участва в концерт, на който е във видимо добро здраве.

87-годишната Дзяо Кинг, която е известна бивша танцьорка и член на Комунистическата партия, почива от Covid-19 на Коледа.

Зам.-деканът на Научно-техническия университет на провинция Вътрешна Монголия Уан Тао (52 г.) също става жертва на инфекцията на 30 декември, а на 2 януари 2023 г. умира и философът и бивш университетски преподавател Ху Фумин (87 г.) - автор на прочута критична статия с призив за реформи след периода на управление на Мао Дзедун.

В края на декември 2022 г. Китай реши да брои по нов метод смъртните случаи от Covid-19, като вече брои само пациентите, починали с белодробна недостатъчност и пневмония, но не и хората с други заболявания, които са се влошили фатално след инфекция със SARS-Cov2.

Това доведе до множество критики към Пекин за това, че прикрива истинската здравна криза. В социалните мрежи се появяват съобщения за починалите хора, които разкриват по-сериозния проблем.

Студенти от няколко университета в Пекин и други научни институции дори правят база с данни за скорошните смъртни случаи сред бивши техни преподаватели. Най-малко 16 души от работещите във водещи институти са си отишли в последните седмици.

Междувременно, на 23 декември Китайската академия по инженерство изтрива съболезнователните си послания в социалните мрежи по повод смъртта на петима починали свои сътрудници.

Истинската картина на пораженията от Covid-19 в Китай може да се провери най-ясно през статистиката за извънредната смъртност, която се изчислява с известно забавяне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024