Смъртта на Диего Марадона ще бъде разследвана заради съмнения за лекарска небрежност, съобщава AFP, като цитира свои източници в прокуратурата на Аржентина.

Разследващите са поискали медицинското досие и записите от камерите за видеонаблюдение в района на дома му в столицата Буенос Айрес, като трима обвинители работят по случая. Очаква се и доклад от токсикологичния анализ на тялото на Марадона.

От прокуратурата посочват, че образуването на делото е станало поради факта, че става дума за смъртен случай в домашна среда и все още никой не е подписал смъртния акт на покойника. "Това не означава, че има подозрения или нередности", казва източникът на AFP.

Предварителното заключение на съдебно-медицинската експертиза показва, че 60-годишният футболист е починал след остър белодробен оток и хронична сърдечна недостатъчност. Смъртта е настъпила около обяд местно време в сряда (26 ноември), докато Марадона е почивал в дома си.

Неговият адвокат Мариас Морла призова за намеса на полицията, след като съобщи, че екипът на "Спешна помощ" се е забавил с повече от половин час след сигнала на близките на Марадона. Морла определя случилото се като "престъпен идиотизъм" и настоява за пълна проверка по случая.

Легендарният футболист се възстановяваше след операция за отстраняване на кръвен съсирек в мозъка, като е разполагал с постоянна медицинска грижа в дома си.

Един от служителите на медицинския екип е последният човек, който е видял Марадона жив в сряда сутринта. Преди нощната му смяна да приключи, той се е уверил, че пациентът му спи в леглото си и диша нормално.

Сестрата, която е пристигнала в дома на футболиста, за да поеме новото дневно дежурство, е чула, че Марадона "се движи в стаята си" около 7:30 ч. сутринта.

В 12:17 ч. личният секретар на Марадона е подал сигнал за спешна медицинска помощ - минута след като личният лекар на футболиста Леополдо Луке се е обадил с молба за изпращане на екип.

Според прокуратурата, има видеозаписи, които показват, че линейка на компанията +VIDA е пристигнала в дома още в 12:28 ч. Закъснения са установени при няколко линейки на други медицински служби, които са направили опит да стигнат до жилището на футболиста.


Прочетете още:

Сблъсъци, скандал с охранител и много сълзи: Как Аржентина се сбогува с Марадона

Стоичков за Марадона: Простих му, Господ го прибра, за да не се мъчи

Марадона и връзката му с България: Съдията Богдан Дочев ли е виновникът за "Божията ръка"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024