Марадона и връзката му с България: Съдията Богдан Дочев ли е виновникът за "Божията ръка" Снимка: © facebook.com/H8SHristoStoichkov

Има ли футболната легенда Диего Марадона нещо общо с България? Отговорът е „да“.

Бившият аржентински футболист почина на 60-годишна възраст на 25 ноември след сърдечен арест. Освен със световната си титла с Аржентина, трофеите с „Наполи“ и невероятната си игра на терена, той ще бъде запомнен като главен герой в определено най-скандалния момент от историята на световните първенства. Когато Дон Диего отбеляза прословутия гол с ръка във вратата на Англия, на страничната линия стоеше българският съдия Богдан Дочев.

Легендата на футбола Диего Марадона почина на 60 г.

Десетилетия наред обвиненията след зачитането на нередовното попадение, класирало Аржентина на полуфинал, бяха хвърляни и върху рефера от България и върху главния съдия Али Бенасьор. Самият Дочев преди години призна, че е видял нередността и е опитал да сигнализира за това на колегата си, но в крайна сметка колебанието за няколко секунди е довело до отсъждане на гола. В резултат на това тимът на Марадона победи Англия с 2:0 и впоследствие спечели още два мача, за да стигне до трофея.

Противоречивата ситуация се разиграва на стадион „Ацтека“ в Мексико Сити на 22 юни 1986 г. Съдийството е безупречно до около 50-ата минута, когато Стив Ходж от отбора на „трите лъва“ връща топката към вратаря Питър Шилтън. Подаването е рисковано, защото е по въздух, а Марадона изскача от втора позиция, изпреварва стража на съперника и вкарва топката във вратата. На повторенията обаче се вижда как е вдигнал ръката си и няма съмнения, че е отбелязал с нея, което е нарушение на правилата. Дочев не вдига флага.

Богдан Дочев почина през 2017 г. на 81-годишна възраст. Дълго време той отказваше да дава публични изявления по повод момента, станал известен като „Божията ръка“ на Марадона. Преди няколко години обаче, пред сп. „Биограф“, бившият футболен съдия разказа за скандалната ситуация.

„Още на секундата показах отношението си. Неслучайно стоях статично на тъча, вместо да тръгна към центъра. Не можех да размахам флага и да кажа на Бенасьор, че голът е нередовен. Тогава съдийството беше различно, правилата бяха други. Тъчреферите нямаха тези правомощия, каквито имат сега – да отменят голове, да посочват нарушения за картони. Стоях с флага и чаках какво Али Бенасьор ще отсъди. Щом той даде знак, че всичко е наред и призна гола, аз какво мога да направя? Едва когато той тръгна гърбом към центъра, тръгнах и аз”, казва Дочев.

Марадона признава чак през 2005 г., че е играл с ръка. А преди няколко седмици, когато го попитаха какво и променил, ако можеше да върне времето назад, аржентинецът каза, че иска да вкара на англичаните с другата ръка.

Дон Диего се измъква, но не и Богдан Дочев, който до този момент е свирил на две световни първенства и е бил рефер в над 200 мача от „А“ група. Двубоят между Аржентина и Англия обаче се оказва последен в неговата кариера. „Божията ръка“ е използвана като повод Българският футболен съюз да го отстрани от съдийските структури, които Дочев се опитва да оглави.

От БФС са му поискали пари, за да продължи да свири мачове у нас, което е огромен удар за съдията. Той трябва да се грижи за съпругата си Емилия и за дъщеря си Елена, която е преживяла тежка катастрофа и се намира в тежко състояние. Дочев има план за развитие на съдийска школа в България, но той е отхвърлен. А реферът нарича Марадона „моя гробокопач“. Все пак, Дочев признава, че е простил на футболната легенда.

Интересното е, че точно на този Мондиал Аржентина среща България в груповата фаза. Тогава Марадона се изправя срещу „лъвовете“ в последен мач от потока, игран на „Естадио Олимпико Университарио“ в Мексико Сити. „Албиселесте“ печелят с 2:0 срещу тима на Иван Вуцов с голове на Буручага и Валдано. Дон Диего асистира за едно от попаденията и селекцията му завършва първа в групата, докато българите са трети и също продължават към фазата на елиминациите. Там обаче губим от Мексико.

Марадона играе срещу българския национален отбор още три пъти, все в приятелски срещи преди гореспоменатия двубой. През 1979 г. аржентинците печелят с 2:1, година след това побеждават с 2:0, а с 2:1 ни бият и през 1982 г. Футболната легенда на „албиселесте“ бележи веднъж.

Марадона има шанс да се изправи срещу България и на великото за нас световно от 1994, когато завършихме четвърти. В груповата фаза последният ни сблъсък е срещу аржентинците, но точно преди двубоя Марадона дава положителна допинг проба и е отстранен. Така приключва кариерата на Диего в националния отбор.

През 2016 г. феновете у нас щяха да видят Марадона на Националния стадион „Васил Левски“, ако в последния момент легендарният футболист не се бе отказал от посещението. Той бе поканен да участва в мача „50 години номер 8“ за 50-ия юбилей на Христо Стоичков, но имаше ангажимент и отложи идването си в България. Самият Стоичков участва в бенефиса на Диего през 2001 г.

„Отиде си дон Диего! Идол, на когото винаги съм се възхищавал! Дори в лоши моменти никога не съм сприл да го обичам. Ако на небето има футболен трон, то той е за теб! Почивай в мир, амиго!“, написа Христо Стоичков, след като научи за смъртта на своя приятел.

Димитър Бербатов написа в Instagram, че „наследството“ на Марадона „ще продължи да живее вечно“, а съболезнованията си изказаха още български играчи – бивши и настоящи – сред които Стилиян Петров, Кирил Десподов, Валери Божинов, Борислав и Радослав Цоневи.


Диего Марадона: Гений и злодей


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024