Смените в ДПС продължават - изгонен е бивш шеф във Варна, рокади и в Шумен Снимка: © ДПС Варна

Рокадите в ДПС по места продължават, след като във вторник изненадващо оставка от Народното събрание подаде дългогодишният депутат, евродепутат и член на ръководството на партията Филиз Хюсменова. Тя беше мотивирана със слабия резултат на ДПС на парламентарните избори във Варна, а от съобщението на местната структура излиза, че Хюсменова сама е взела решението.

Областният съвет на партията в морския регион обаче е предприел още стъпки.

Изключен е бившият местен лидер Сали Табаков. Оказа се, че срещу него тече разследване за финансови злоупотреби, но за това съобщи само сайтът "Афера", не и отговорните институции

В сряда Софийската градска прокуратура потвърди, че Табаков и неговият тъст са арестувани.

Табаков е бил сменен на председателския пост в ДПС-Варна още през пролетта от лекаря в местната университетска болница "Света Марина" - Месут Ердинч Рушид. Той е и следващият в листата на партията от региона, който трябва да се закълне на мястото на Хюсменова.

Публикации в местни сайтове обаче свързват Рушид с Табаков. Затова очакванията са и той да не стане депутат, а мястото да заеме третият в листата - Хюсни Адем от Провадия.

Часове след съобщението за оставката на Хюсменова, гласувана единодушно в сряда, дойде и друго - на заседание на Областния съвет на партията във Варна "присъстващите бяха запознати с решението на председателя на ДПС: г-н Делян Пеевски за определяне на временно изпълняващ длъжността Председател на Областния съвет на ДПС Варна - Ерджан Ебатин" (в средата на основната снимка - б.р.) Ебатин е бивш народен представител.

Варна не е единственият регион, в който след изборите в ДПС текат смени. Това се случва и в Шумен.

Там Областният съвет на партията - също има нов временен местен лидер - г-н Недрет Халил. Той заема мястото - до провеждането на нов избор - на Айсел Руфад. Тя е избрана за депутат в 50-ия парламент, а на конференцията на движението през пролетта тази година бе посочена и за зам.-председател на партията.

Според устава на ДПС избраните в парламента трябва да подадат оставка като областни партийни председатели. Тоест Руфад няма право да заема този пост и смяната ѝ е логична. Но според публикация в сайта "Родопи24" е "сред виновните за слабите изборни резултати на ДПС в Турция".

ДПС наистина загуби много гласове в Турция на последния парламентарен вот в сравнение с този през април миналата година. Интересно е обаче, че въпреки че движението е една от двете партии в новото НС, които не губят подкрепа - въпреки рекордно ниската избирателна активност партията има близо 20 000 гласа повече, отколкото на изборите през април 2023-та - рокадите са мотивирани със слаб резултат. Такъв наистина е регистриран във Варна, но в Шумен за година партията е привлякла близо 1300 допълнителни гласоподаватели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024