Снимка: © Wikipedia

Над 20 нарушения и слабости в мениджмънта на Спортния тотализатор бяха осветени от нов одитен доклад на Сметната палата. Документът отразява проверка на дейността на Тотото в 2-годишен период между 2017 и 2018 г.

Изводите на одиторите говорят за системни слабости и липса на ефективност в държавната хазартна компания, които са свързани не само с конкурентния натиск от страна на частните организатори на игри, но и с некачествено управление на дружеството и с бездействие от страна на Министерството на младежта и спорта.

Екипът от Сметната палата е съставил 4 страници с препоръки към ръководството на Спортния тотализатор и към министър Красен Кралев, включително: издаване на наредбата, която урежда пренасочването на приходи от тотото към ученически спортни съоръжения, публичност на събраните залози и платените държавни такси, регламентиране на реда за финансиране на спонсорства и дарения, подобряване на процесите по планиране и мониторинг на изпълнението, осветяване и икономии по договорите за предоставяне на програмно време в телевизиите, акцентиране върху благородната кауза на Тотото при популяризиране на игрите и др.

Бюджетът за телевизионни предавания на държавната компания е един от най-критикуваните елементи в одита на Сметната палата. Този казус се проверява и от още една институция - Комисията за защита на конкуренцията - по сигнал на Нова телевизия срещу bTV заради съмнения около ограничителни клаузи в договора за медийни услуги за над 8 млн. лв.

"Договорът за предоставяне на програмно време и осигуряване на телевизионно време, сключен с една от водещите частни телевизии е със заложени финансови и други параметри, за които няма увереност, че са изгодни за предприятието, респективно, че значителните разходи по договора (в сравнение с разходите за издръжка) не надхвърлят ползите за предприятието (като увеличени постъпления, в резултат на изпълнението на договора)", се казва в доклада на Сметната палата по този повод.

Детайли от договора с bTV не са описани в публичната част на документа. В същото време, описани са и странни условия по договора на тотото с Българската национална телевизия, които показват, че в одитирания период (2017-2018) дружеството е плащало над 6 пъти по-ниска цена за едно излъчване на тиражите в сравнение с настоящите разходи за същата услуга.

Одитът, извършен именно от Сметната палата, показва, че за всяко предаване БСТ е плащал на БНТ възнаграждение в размер на 3614,37 лв. с ДДС. Впоследствие, след като предаванията вече не се правят от БНТ, а се предоставят от тотализатора, сумата намалява значително до 1771,20 лв. По данни на в. "Сега" - външната фирма "Дрийм Тийм Груп" ЕООД, ръководена от продуцента Евтим Милошев, получава по 10 944 лв. с ДДС (9 120 лв. без ДДС) за всяко предаване на тотото по БНТ в периода 3 май - 31 декември 2020 г. Тегленията не се излъчват от БНТ, а от студиото на самия тотализатор.

Сред останалите констатации на Сметната палата има изводи, които поставят под въпрос изпълнението на основни законови задължения на Българския спортен тотализатор.

"Действащата през одитирания период нормативна и стратегическа рамка не осигурява в достатъчна степен ефективното и ефикасно набиране на средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта, и за спортна инфраструктура в държавните и общинските училища", се казва в доклада на одиторите.

Причината е липсата на наредба, издадена от министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Според доклада това действие на Кралев и БСТ не кореспондира с една от основните цели на Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2018 - 2020 г.

"Неизползването през одитирания период на нормативно регламентираната в ЗХ възможност за подобряване на условията за спортуване и физическа активност на учениците от една страна не осигурява условия за максимизиране на резултатите (ефектите) от използването на средствата, осигурени от ДП БСТ", се казва още в документа.

Одиторите посочват, че съществуващите законови задължения на Тотото го поставят в неизгодна позиция спрямо частните организатори на хазартни игри - сред тях е и двойния стандарт за отчитане на държавни такси по Закона за хазарта, от който са се облагодетелствали лотарийните компании на Васил Божков според данни на АДФИ.

"Идентифицираните пропуски в правната рамка и слабостите при нейното прилагане влияят неблагоприятно на пазарните позиции на предприятието, респективно на възможностите му за ефективно и ефикасно осигуряване на средства за развитие на спорта, а в по-широк контекст и за култура, здравеопазване, образование и социално дело", се казва в доклада.

Наред с обективните ограничения - Сметната палата обвинява ръководството на тотото, че не е създало "адекватна организация на стратегическото и годишното планиране в предприятието". Не са създадени и условия за стабилно финансово състояние на държавното дружество.

"Финансовото състояние на ДП БСТ е нестабилно и с трайна тенденция към влошаване и задълбочаване на финансовите проблеми, което поражда рискове за ефективното и ефикасно изпълнение на дейността на предприятието. Размерът на вноските за спорт към министерство на спорта, съгласно закона за хазарта и устойствения правилник, е значително по-висок от оставащата печалба след данъци. Вследствие на това, предприятието отчита постоянни загуби, които нарушават финансовата му стабилност", казват одиторите.

Стратегическите цели на предприятието не се изпълняват, има индикации за неикономично и неефикасно разходване на публични средства, системата за заплащане на труда на касиерите в пунктовете е "неприложима в предприятието", а дейностите по организиране на хазартните игри "не са достатъчно ефективни и ефикасни".

Сметната палата обръща внимание на това, че продуктите на Тотото следват сходен модел с този на преките му пазарни конкурентни - включително имената на игрите, визуалния изглед на талоните и рекламните послания - без дружеството да се възползва от собствените си предимства на търговец, чиито приходи отиват за обществено-полезни цели.

"Силните страни на предприятието, през призмата на нормативно определеното му предназначение, не са използвани в пълна степен... Мотивирането на участниците в лотарийните игри със съпричастност към конкретните каузи (предназначение) на събраните постъпления остава съществено и актуално", пише в доклада.

Одиторите подчертават, че ръководството на тотализатора не е обърнал достатъчно внимание дори на повишаващия се интерес към внедряване на мобилно приложение за игрите, който би могъл да аргументира евентуално поскъпване на залозите и вдигане на приходите.

Критики има и срещу дейността на регионалните дирекции на тотализатора въпреки подобрението във финансовите показатели в някои места.

Накрая Сметната палата се връща към Министерството на младежта и спорта, като посочва, че докато тотото превишава разходите си за издръжка и развитие, то се ангажира с предоставянето на дарения без цялостен контрол относно целевото използване на средствата.

БСТ е похарчил общо 1,830 млн. лева за дарения (376 400 лв.) и спонсорства (1 454 400 лв.) за 2017 и 2018 г. Парите са били "за сметка на разходите за издръжка на БСТ". С основната част от тях са финансирани различни спортни мероприятия за младежи, организирани от общини и спортни клубове. Освен това са се давали пари на федерации, треньори и спортисти за високи постижения. Всички тези разходи са извършени "без предприятието да има финансова възможност за това, което не кореспондира с принципа за икономичност при разходването на публични средства".

Освен всичко друго БСТ е предоставил 5 автомобила за безвъзмездно ползване на министерство на младежда и спорта, което "не защитава в достатъчна степен интересите на предприятието и не е ефективно, предвид неговите мисия и цели".

Според Сметната палата отговорност за управленските решения носи изп. директор Дамян Дамянов. Това обаче не попречи на принципала на тотализатора - спортният министър Красен Кралев - да преназначи Дамянов за консултант на новия управителен съвет, респективно и на новия изп. директор Любомир Петров, който заема длъжността от 28 февруари 2020 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски

Нинова не е спирала сделка на ВМЗ "Сопот", твърди бившият председател на Съвета на директорите Никола Стоянов

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия