Снимка: © "24 часа", фотограф: Ваньо Стоянов

Докато всички погледи бяха насочени към срещата на Г-7 в Лондон - Розовата долина на България разгърна втора Голяма шахматна дъска на международното положение.

Казанлък празнува 118-тия си Празник на розата, а списъкът на почетните гости явно е съставян от човек с амбициите на домакин на Съвета за сигурност на ООН.

Участие в честванията на града са взели посланиците на Русия, Япония, Индия, Виетнам, Алжир, Румъния и Словакия в България, генералния консул на Турция в Пловдив, делегати от Гърция, Северна Македония и Полша, плюс еврокомисаря Мария Габриел и митрополит Киприан (без да броим шампионите от ФК "Розова долина" - победителите в Купата на Аматьорската лига).

"24 часа" публикува забележителна фотосесия, на която финалистките от конкурса за красота "Царица Роза" играят хоро с руския посланик Екатерина Митрофанова, облечена в тематичен ансамбъл на розови цветове.

Само преди месец и половина прокуратурата уличи агенти на ГРУ в съпричастност към четири саботажа срещу военни складове в България, три от които се намират в периметър от 70 км от Казанлък. Тези детайли явно не са засенчили "дружбата между народите" и плетенето на венци от рози за чуждата делегация.

За разлика от минали години, когато Казанлък посрещаше Лиляна Павлова, Цвета Караянчева, Росен Плевнелиев, Николина Ангелкова, Анастасия Мозер и други високи гости от София, този път не се забелязаха министри, "настоящи партийни лидери" или кандидати за народни представители.

Цветан Цветанов, който навремето отряза лентата на Музея на розата в Казанлък като зам.-председател на ГЕРБ, сега участва в розобера само с доброволчески труд и от дистанция - запретнал ръкави (и престилка) от 5:30 ч. сутринта, за да спаси розовата реколта от унищожение заради ниските изкупни цени в Карловско.

Освен нежеланите предизборни асоциации - Казанлък е избегнал опасността от неочаквана дипломатическа засада. В същия ден американският посланик Херо Мустафа се е намирала на 250 км разстояние от Елеонора Митрофанова и е посетила Боянската църква, за да се снима до гигантските секвои, внесени от САЩ преди столетие.

Мирът е съхранен, балансът е овладян, празникът е отпразнуван. За всички останали нерешени въпроси на международното положение ще чакаме отговори от срещата на Байдън и Путин след 10 дни.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората