Снимка на деня: "Една българска роза" и за руския посланик Снимка: © "24 часа", фотограф: Ваньо Стоянов

Докато всички погледи бяха насочени към срещата на Г-7 в Лондон - Розовата долина на България разгърна втора Голяма шахматна дъска на международното положение.

Казанлък празнува 118-тия си Празник на розата, а списъкът на почетните гости явно е съставян от човек с амбициите на домакин на Съвета за сигурност на ООН.

Участие в честванията на града са взели посланиците на Русия, Япония, Индия, Виетнам, Алжир, Румъния и Словакия в България, генералния консул на Турция в Пловдив, делегати от Гърция, Северна Македония и Полша, плюс еврокомисаря Мария Габриел и митрополит Киприан (без да броим шампионите от ФК "Розова долина" - победителите в Купата на Аматьорската лига).

"24 часа" публикува забележителна фотосесия, на която финалистките от конкурса за красота "Царица Роза" играят хоро с руския посланик Елеонора Митрофанова, облечена в тематичен ансамбъл на розови цветове.

Само преди месец и половина прокуратурата уличи агенти на ГРУ в съпричастност към четири саботажа срещу военни складове в България, три от които се намират в периметър от 70 км от Казанлък. Тези детайли явно не са засенчили "дружбата между народите" и плетенето на венци от рози за чуждата делегация.

За разлика от минали години, когато Казанлък посрещаше Лиляна Павлова, Цвета Караянчева, Росен Плевнелиев, Николина Ангелкова, Анастасия Мозер и други високи гости от София, този път не се забелязаха министри, "настоящи партийни лидери" или кандидати за народни представители.

Цветан Цветанов, който навремето отряза лентата на Музея на розата в Казанлък като зам.-председател на ГЕРБ, сега участва в розобера само с доброволчески труд и от дистанция - запретнал ръкави (и престилка) от 5:30 ч. сутринта, за да спаси розовата реколта от унищожение заради ниските изкупни цени в Карловско.

Освен нежеланите предизборни асоциации - Казанлък е избегнал опасността от неочаквана дипломатическа засада. В същия ден американският посланик Херо Мустафа се е намирала на 250 км разстояние от Елеонора Митрофанова и е посетила Боянската църква, за да се снима до гигантските секвои, внесени от САЩ преди столетие.

Мирът е съхранен, балансът е овладян, празникът е отпразнуван. За всички останали нерешени въпроси на международното положение ще чакаме отговори от срещата на Байдън и Путин след 10 дни.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024