Снимка: © "24 часа", фотограф: Ваньо Стоянов

Докато всички погледи бяха насочени към срещата на Г-7 в Лондон - Розовата долина на България разгърна втора Голяма шахматна дъска на международното положение. 

Казанлък празнува 118-тия си Празник на розата, а списъкът на почетните гости явно е съставян от човек с амбициите на домакин на Съвета за сигурност на ООН.

Участие в честванията на града са взели посланиците на Русия, Япония, Индия, Виетнам, Алжир, Румъния и Словакия в България, генералния консул на Турция в Пловдив, делегати от Гърция, Северна Македония и Полша, плюс еврокомисаря Мария Габриел и митрополит Киприан (без да броим шампионите от ФК "Розова долина" - победителите в Купата на Аматьорската лига). 

"24 часа" публикува забележителна фотосесия, на която финалистките от конкурса за красота "Царица Роза" играят хоро с руския посланик Екатерина Митрофанова, облечена в тематичен ансамбъл на розови цветове. 

Само преди месец и половина прокуратурата уличи агенти на ГРУ в съпричастност към четири саботажа срещу военни складове в България, три от които се намират в периметър от 70 км от Казанлък. Тези детайли явно не са засенчили "дружбата между народите" и плетенето на венци от рози за чуждата делегация. 

За разлика от минали години, когато Казанлък посрещаше Лиляна Павлова, Цвета Караянчева, Росен Плевнелиев, Николина Ангелкова, Анастасия Мозер и други високи гости от София, този път не се забелязаха министри, "настоящи партийни лидери" или кандидати за народни представители.

Цветан Цветанов, който навремето отряза лентата на Музея на розата в Казанлък като зам.-председател на ГЕРБ, сега участва в розобера само с доброволчески труд и от дистанция - запретнал ръкави (и престилка) от 5:30 ч. сутринта, за да спаси розовата реколта от унищожение заради ниските изкупни цени в Карловско. 

Освен нежеланите предизборни асоциации - Казанлък е избегнал опасността от неочаквана дипломатическа засада. В същия ден американският посланик Херо Мустафа се е намирала на 250 км разстояние от Елеонора Митрофанова и е посетила Боянската църква, за да се снима до гигантските секвои, внесени от САЩ преди столетие.

Мирът е съхранен, балансът е овладян, празникът е отпразнуван. За всички останали нерешени въпроси на международното положение ще чакаме отговори от срещата на Байдън и Путин след 10 дни. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?