Люксембург скоро няма да е "данъчен рай": Г-7 постигна историческа сделка за облагане на големите компании Снимка: © Getty Images

Преди по-малко от месец Amazon спечели съдебна битка с Европейския съюз, в която ЕК обвиняваше компанията на Джеф Безос, че е декларирала приходите си при условия на данъчни облекчения, предоставени ѝ от Люксембург, и е спестила 250 млн. евро. Решението на съда се оказа поредният удар по ЕС в опитите му да блокира подобни сделки, но от 5 юни насам цялата ситуация може да се промени.

Финансовите министри от Г-7 – седемте държави с най-големи икономики – сключиха историческо споразумение за облагане с данъци на мултинационалните компании като Amazon и Google. На срещата в Лондон беше решено те да плащат данък върху приходите си в държавите, от които ги генерират.

Освен това глобалният минимален корпоративен данък ще има долна граница от 15%, за да не може дадена страна да „подкопава“ останалите с предоставяне на облекчения с по-ниска ставка.

Сделката, направена между финансовите министри на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония, поставя основите за по-широка група от държави, които да ги последват. Следващият месец предстои и среща на страните от Г-20.

Споразумението ще спомогне всяко от правителствата на държавите от Г-7 с милиарди долари, които могат да отидат за погасяване на дългове, възникнали по време на Covid-кризата.

Британският финансов министър Риши Сунак заяви, че той и колегите му са създали „игра на едно и също ниво“ за всички големи мултинационални компании. „След години дискусии, Г-7 най-накрая постигна историческа сделка, за да реформира световната данъчна система и да я пригоди към дигиталната ера“, добави той, цитиран от BBC.

Правителствата на страните от голямата седмица дълго време бяха изправени пред предизвикателството как да налагат данъци на компаниите, които имат бизнес в много различни страни. Особено голям проблем през последните години се оказват Amazon на Безос и Facebook на Марк Зукърбърг.

В момента, в който те създадат дъщерни дружества в страни със сравнително ниски корпоративни данъци, могат да декларират печалбите си само там. Това означава, че плащат единствено местните данъци, въпреки че приходите им идват главно от продажби, направени в други държави, където изискванията са по-високи. Към момента това все още е законно и е често използвана практика.

Още през 2017 г. ЕК нареди на Amazon да върне 250 милиона евро на Люксембург ("данъчния рай на Европа"), тъй като обяви тези пари за спестени данъци, след като държавата е предоставила облекчени условия на фирмата на Безос. Общият съд на ЕС обаче отсъди в полза на компанията миналия месец.

Преди четири години еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че три четвърти от печалбите на фирмата не са били обложени.

The Guardian разкри преди месец, че Amazon не са плащали корпоративен данък в Люксембург през изминалата година, въпреки че са генерирали рекордни продажби от 44 млрд. евро в холдинговата си компания в Херцогството. Продажбите са били отчитани именно в малката европейска страна, въпреки че са от продукти, продадени на милиони домакинства в други държави на континента, включително Великобритания.


"Златната ера" на Amazon: Пандемията донесе на Безос 44% скок на продажбите

ЕК подготвя дигитална самоличност - в опит да защити данните на европейците от Google и Facebook

Facebook блокира Тръмп за 2 години заради щурма в Капитолия, Путин подкрепи привържениците му



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024