Снимка: © Getty Images

Преди по-малко от месец Amazon спечели съдебна битка с Европейския съюз, в която ЕК обвиняваше компанията на Джеф Безос, че е декларирала приходите си при условия на данъчни облекчения, предоставени ѝ от Люксембург, и е спестила 250 млн. евро. Решението на съда се оказа поредният удар по ЕС в опитите му да блокира подобни сделки, но от 5 юни насам цялата ситуация може да се промени.

Финансовите министри от Г-7 – седемте държави с най-големи икономики – сключиха историческо споразумение за облагане с данъци на мултинационалните компании като Amazon и Google. На срещата в Лондон беше решено те да плащат данък върху приходите си в държавите, от които ги генерират.

Освен това глобалният минимален корпоративен данък ще има долна граница от 15%, за да не може дадена страна да „подкопава“ останалите с предоставяне на облекчения с по-ниска ставка.

Сделката, направена между финансовите министри на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония, поставя основите за по-широка група от държави, които да ги последват. Следващият месец предстои и среща на страните от Г-20.

Споразумението ще спомогне всяко от правителствата на държавите от Г-7 с милиарди долари, които могат да отидат за погасяване на дългове, възникнали по време на Covid-кризата.

Британският финансов министър Риши Сунак заяви, че той и колегите му са създали „игра на едно и също ниво“ за всички големи мултинационални компании. „След години дискусии, Г-7 най-накрая постигна историческа сделка, за да реформира световната данъчна система и да я пригоди към дигиталната ера“, добави той, цитиран от BBC.

Правителствата на страните от голямата седмица дълго време бяха изправени пред предизвикателството как да налагат данъци на компаниите, които имат бизнес в много различни страни. Особено голям проблем през последните години се оказват Amazon на Безос и Facebook на Марк Зукърбърг.

В момента, в който те създадат дъщерни дружества в страни със сравнително ниски корпоративни данъци, могат да декларират печалбите си само там. Това означава, че плащат единствено местните данъци, въпреки че приходите им идват главно от продажби,  направени в други държави, където изискванията са по-високи. Към момента това все още е законно и е често използвана практика.

Още през 2017 г. ЕК нареди на Amazon да върне 250 милиона евро на Люксембург ("данъчния рай на Европа"), тъй като обяви тези пари за спестени данъци, след като държавата е предоставила облекчени условия на фирмата на Безос. Общият съд на ЕС обаче отсъди в полза на компанията миналия месец.

Преди четири години еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че три четвърти от печалбите на фирмата не са били обложени.

The Guardian разкри преди месец, че Amazon не са плащали корпоративен данък в Люксембург през изминалата година, въпреки че са генерирали рекордни продажби от 44 млрд. евро в холдинговата си компания в Херцогството. Продажбите са били отчитани именно в малката европейска страна, въпреки че са от продукти, продадени на милиони домакинства в други държави на континента, включително Великобритания.


"Златната ера" на Amazon: Пандемията донесе на Безос 44% скок на продажбите

ЕК подготвя дигитална самоличност - в опит да защити данните на европейците от Google и Facebook

Facebook блокира Тръмп за 2 години заради щурма в Капитолия, Путин подкрепи привържениците муАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички