Люксембург скоро няма да е "данъчен рай": Г-7 постигна историческа сделка за облагане на големите компании Снимка: © Getty Images

Преди по-малко от месец Amazon спечели съдебна битка с Европейския съюз, в която ЕК обвиняваше компанията на Джеф Безос, че е декларирала приходите си при условия на данъчни облекчения, предоставени ѝ от Люксембург, и е спестила 250 млн. евро. Решението на съда се оказа поредният удар по ЕС в опитите му да блокира подобни сделки, но от 5 юни насам цялата ситуация може да се промени.

Финансовите министри от Г-7 – седемте държави с най-големи икономики – сключиха историческо споразумение за облагане с данъци на мултинационалните компании като Amazon и Google. На срещата в Лондон беше решено те да плащат данък върху приходите си в държавите, от които ги генерират.

Освен това глобалният минимален корпоративен данък ще има долна граница от 15%, за да не може дадена страна да „подкопава“ останалите с предоставяне на облекчения с по-ниска ставка.

Сделката, направена между финансовите министри на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония, поставя основите за по-широка група от държави, които да ги последват. Следващият месец предстои и среща на страните от Г-20.

Споразумението ще спомогне всяко от правителствата на държавите от Г-7 с милиарди долари, които могат да отидат за погасяване на дългове, възникнали по време на Covid-кризата.

Британският финансов министър Риши Сунак заяви, че той и колегите му са създали „игра на едно и също ниво“ за всички големи мултинационални компании. „След години дискусии, Г-7 най-накрая постигна историческа сделка, за да реформира световната данъчна система и да я пригоди към дигиталната ера“, добави той, цитиран от BBC.

Правителствата на страните от голямата седмица дълго време бяха изправени пред предизвикателството как да налагат данъци на компаниите, които имат бизнес в много различни страни. Особено голям проблем през последните години се оказват Amazon на Безос и Facebook на Марк Зукърбърг.

В момента, в който те създадат дъщерни дружества в страни със сравнително ниски корпоративни данъци, могат да декларират печалбите си само там. Това означава, че плащат единствено местните данъци, въпреки че приходите им идват главно от продажби, направени в други държави, където изискванията са по-високи. Към момента това все още е законно и е често използвана практика.

Още през 2017 г. ЕК нареди на Amazon да върне 250 милиона евро на Люксембург ("данъчния рай на Европа"), тъй като обяви тези пари за спестени данъци, след като държавата е предоставила облекчени условия на фирмата на Безос. Общият съд на ЕС обаче отсъди в полза на компанията миналия месец.

Преди четири години еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че три четвърти от печалбите на фирмата не са били обложени.

The Guardian разкри преди месец, че Amazon не са плащали корпоративен данък в Люксембург през изминалата година, въпреки че са генерирали рекордни продажби от 44 млрд. евро в холдинговата си компания в Херцогството. Продажбите са били отчитани именно в малката европейска страна, въпреки че са от продукти, продадени на милиони домакинства в други държави на континента, включително Великобритания.


"Златната ера" на Amazon: Пандемията донесе на Безос 44% скок на продажбите

ЕК подготвя дигитална самоличност - в опит да защити данните на европейците от Google и Facebook

Facebook блокира Тръмп за 2 години заради щурма в Капитолия, Путин подкрепи привържениците муАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024