Снимка: © Getty Images

Преди по-малко от месец Amazon спечели съдебна битка с Европейския съюз, в която ЕК обвиняваше компанията на Джеф Безос, че е декларирала приходите си при условия на данъчни облекчения, предоставени ѝ от Люксембург, и е спестила 250 млн. евро. Решението на съда се оказа поредният удар по ЕС в опитите му да блокира подобни сделки, но от 5 юни насам цялата ситуация може да се промени.

Финансовите министри от Г-7 – седемте държави с най-големи икономики – сключиха историческо споразумение за облагане с данъци на мултинационалните компании като Amazon и Google. На срещата в Лондон беше решено те да плащат данък върху приходите си в държавите, от които ги генерират.

Освен това глобалният минимален корпоративен данък ще има долна граница от 15%, за да не може дадена страна да „подкопава“ останалите с предоставяне на облекчения с по-ниска ставка.

Сделката, направена между финансовите министри на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония, поставя основите за по-широка група от държави, които да ги последват. Следващият месец предстои и среща на страните от Г-20.

Споразумението ще спомогне всяко от правителствата на държавите от Г-7 с милиарди долари, които могат да отидат за погасяване на дългове, възникнали по време на Covid-кризата.

Британският финансов министър Риши Сунак заяви, че той и колегите му са създали „игра на едно и също ниво“ за всички големи мултинационални компании. „След години дискусии, Г-7 най-накрая постигна историческа сделка, за да реформира световната данъчна система и да я пригоди към дигиталната ера“, добави той, цитиран от BBC.

Правителствата на страните от голямата седмица дълго време бяха изправени пред предизвикателството как да налагат данъци на компаниите, които имат бизнес в много различни страни. Особено голям проблем през последните години се оказват Amazon на Безос и Facebook на Марк Зукърбърг.

В момента, в който те създадат дъщерни дружества в страни със сравнително ниски корпоративни данъци, могат да декларират печалбите си само там. Това означава, че плащат единствено местните данъци, въпреки че приходите им идват главно от продажби, направени в други държави, където изискванията са по-високи. Към момента това все още е законно и е често използвана практика.

Още през 2017 г. ЕК нареди на Amazon да върне 250 милиона евро на Люксембург ("данъчния рай на Европа"), тъй като обяви тези пари за спестени данъци, след като държавата е предоставила облекчени условия на фирмата на Безос. Общият съд на ЕС обаче отсъди в полза на компанията миналия месец.

Преди четири години еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че три четвърти от печалбите на фирмата не са били обложени.

The Guardian разкри преди месец, че Amazon не са плащали корпоративен данък в Люксембург през изминалата година, въпреки че са генерирали рекордни продажби от 44 млрд. евро в холдинговата си компания в Херцогството. Продажбите са били отчитани именно в малката европейска страна, въпреки че са от продукти, продадени на милиони домакинства в други държави на континента, включително Великобритания.


"Златната ера" на Amazon: Пандемията донесе на Безос 44% скок на продажбите

ЕК подготвя дигитална самоличност - в опит да защити данните на европейците от Google и Facebook

Facebook блокира Тръмп за 2 години заради щурма в Капитолия, Путин подкрепи привържениците муАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени