Снимка на деня: Прокуратурата и УниБИТ се събраха пред паметника на Удроу Уилсън Снимка: © ПРБ

България е една от малкото държави по света (ако не и единствена), която може да се похвали с не един, а два паметника на американския президент Удроу Уилсън (1913-1919) - нобелов лауреат за мир, идеолог на бъдещата ООН и държавникът, който съдейства да не се отнемат повече територии от България, отколкото са заложени в Ньойския договор след края на Първата световна война.

Бюст на Уилсън има в комплекса "Свети Влас" на братя Диневи и е издигнат по тяхна инициатива преди години. Вторият беше открит на 16 септември по идея на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България - двете най-големи професионални обединения на служителите в държавното обвинение.

Откриването на паметника на Уилсън се превърна в забележителна сбирка заради рядката комбинация от гости.

В градината на Регионалния исторически музей в София се събраха главният прокурор Иван Гешев, двама от заместниците му Борислав Сарафов и Десислава Пиронева, председателят на ВАС Георги Чолаков, председателстващият ВСС Боян Магдалинчев, наред с Георги Първанов - президент на България от 2002 до 2012, бившия ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев, и др.

Бившият съдебен кадровик и председател на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който също беше част от присъстващите, обяснява пред в. "Труд" причините за интереса на прокурорската гилдия към паметта на Удроу Уилсън.

"Следователите и прокурорите от моето поколение сме силно привързани към историята на България. За нас думите „Родина“ и „Отечество“ все още имат огромно значение. Надяваме се, че опитът на неолибералния глобализъм да отрече значението на националната държава, няма да успее.

Между професиите на следователя и историка има една изключителна прилика и това е задължението им да разкриват обективната истина, т. е. да установяват фактите такива, каквито са се случили", казва още Тодоров.

Сходна риторика се среща и в туита на главния прокурор Иван Гешев по повод събитието:

От интервюто на Тодоров става ясно още, че инциативният комитет за паметника е подкрепен от историци като Георги Марков и Андрей Пантев, от ръководствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и УниБИТ, председателя на Нотариалната камара Красимир Анадолиев, председателя на синдиката на българските учители Янка Такева, бившия шеф на ВВС и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов, бившия депутат и бивш правен съветник на Румен Радев Борислав Цеков, члена на Изпълкома на БФС Михаил Касабов и други личности - от вдовицата на Гунди до началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Идеята се е родила още миналата година, когато се навършиха 101 г. от подписването на Ньойския договор, но до реализирането се стига сега - пет месеца след като СОС е разрешил поставянето на паметника.

И докато прокуратурата и следствието отдаваха чест на покойния американски президент, Европейската комисия трябваше да дава обяснения пред евродепутатите защо се стигна дотам, че Брюксел наблюдава правосъдната реформа в България от 14 години, но се наложи САЩ да налагат санкции за корупция срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще ръководи Синода до избор на нов патриарх

Той ще организира изборите за наследник на патриарх Неофит

12:41 - 19.03.2024
Важно днес

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ са временно прекъснати

Радев се срещна с турския и американския посланик, докато чака отговор за мандата

11:59 - 19.03.2024
Европейски дневници

Резолюция на ЕП зове през 2024 г. България и Румъния да влязат в Шенген и по суша

Призивът е записан в резолюция на Комисията по петициите

11:11 - 19.03.2024
Важно днес

САЩ добавиха политик и прокурор от Северна Македония към "черния списък" за корупция

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024