Снимка: © ПРБ

България е една от малкото държави по света (ако не и единствена), която може да се похвали с не един, а два паметника на американския президент Удроу Уилсън (1913-1919) - нобелов лауреат за мир, идеолог на бъдещата ООН и държавникът, който съдейства да не се отнемат повече територии от България, отколкото са заложени в Ньойския договор след края на Първата световна война.

Бюст на Уилсън има в комплекса "Свети Влас" на братя Диневи и е издигнат по тяхна инициатива преди години. Вторият беше открит на 16 септември по идея на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България - двете най-големи професионални обединения на служителите в държавното обвинение. 

Откриването на паметника на Уилсън се превърна в забележителна сбирка заради рядката комбинация от гости.

В градината на Регионалния исторически музей в София се събраха главният прокурор Иван Гешев, двама от заместниците му Борислав Сарафов и Десислава Пиронева, председателят на ВАС Георги Чолаков, председателстващият ВСС Боян Магдалинчев, наред с Георги Първанов - президент на България от 2002 до 2012, бившия ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев, и др. 

Бившият съдебен кадровик и председател на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който също беше част от присъстващите, обяснява пред в. "Труд" причините за интереса на прокурорската гилдия към паметта на Удроу Уилсън. 

"Следователите и прокурорите от моето поколение сме силно привързани към историята на България. За нас думите „Родина“ и „Отечество“ все още имат огромно значение. Надяваме се, че опитът на неолибералния глобализъм да отрече значението на националната държава, няма да успее.

Между професиите на следователя и историка има една изключителна прилика и това е задължението им да разкриват обективната истина, т. е. да установяват фактите такива, каквито са се случили", казва още Тодоров. 

Сходна риторика се среща и в туита на главния прокурор Иван Гешев по повод събитието:

От интервюто на Тодоров става ясно още, че инциативният комитет за паметника е подкрепен от историци като Георги Марков и Андрей Пантев, от ръководствата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и УниБИТ, председателя на Нотариалната камара Красимир Анадолиев, председателя на синдиката на българските учители Янка Такева, бившия шеф на ВВС и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов, бившия депутат и бивш правен съветник на Румен Радев Борислав Цеков, члена на Изпълкома на БФС  Михаил Касабов и други личности - от вдовицата на Гунди до началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. 

Идеята се е родила още миналата година, когато се навършиха 101 г. от подписването на Ньойския договор, но до реализирането се стига сега - пет месеца след като СОС е разрешил поставянето на паметника. 

И докато прокуратурата и следствието отдаваха чест на покойния американски президент, Европейската комисия трябваше да дава обяснения пред евродепутатите защо се стигна дотам, че Брюксел наблюдава правосъдната реформа в България от 14 години, но се наложи САЩ да налагат санкции за корупция срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията