Проф. Стоян Денчев (УниБИТ) "мечтае" за правителство на ИТН и партиите на промяната, само да не сменят главния прокурор Снимка: © БНР - "Политически некоректно"

В кулминацията на блокажа около формирането на управляващо мнозинство - бившият ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев похвали партията на Слави Трифонов като "най-автентично отрицание на статуквото" и описа като своя "голяма мечта" 46 Народно събрание да състави правителство, с надеждата то да е с мандата на ИТН и да се подкрепя от "партиите на промяната".

Денчев се появи в предаването "Политически некоректно" на Петър Волгин, който го представи като "едно от знаковите лица на българския преход". Волгин иронизира, че кръгът на влияние около УниБИТ е "страховита групировка, с която се обясняват много неща".

В годините на управление на Денчев (бивш зам.-председател на ПГ на ДПС и бивш вицепрезидент на Мултигруп) Библиотекарският университет започна да привлича вниманието, след като трима бивши и действащи директори на ДАНС станаха негови докторанти и преподаватели, наред с други политици и фигури на ключови позиции в сектор "Сигурност". Последният забележителен случай на публична защита в УниБИТ беше на дисертацията на Марияна Николова - вицепремиер по туризма в кабинета "Борисов 3" - по тема "Киберетика".

Проф. Денчев коментира, че познава Слави Трифонов "от 20 години", но не е консултирал създаването на "Има такъв народ". Денчев обяви, че е чувал за твърдението за "топла връзка между ИТН и ДПС", но не вярвал това да е истина.

"Слави е човек, на който нищо човешко не му е чуждо. Може да е търсил съвети. Но някой да седне и да му чертае планове как да създаде партия и как тя да оперира в публичното пространство, това е недопустимо за самия Слави", каза той.

В същото време Денчев посъветва ИТН да започне разговори с "партиите на промяната" в Народното събрание ("в лицето на "Да България", ИСМВ, а защо не и БСП"), за да може да се формира кабинет. Той настоя Трифонов да премахне "елегантно" споменаването на определението "партии на протеста", като напомни, че ИТН не е участвала в демонстрациите с искане за оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев през лятото на 2020 г.

Източник: БНР

Денчев се оказа готов и с цяла програма от основни цели, които препоръча да бъдат следвани от мандатоносителя Слави Трифонов - преизчисляване на песниите, помощи за младите семейства, реформа в здравеопазването, въвеждане на дистанционно гласуване и др.

Стоян Денчев се обяви за "обосновано решение за запазване или закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, но не така изведнъж", като твърдо се обяви против смяната на Иван Гешев като главен прокурор.

"Не може да стане. Всички може да искат да го махнат, но... ето ще видите, и аз съм убеден. От гледна точка на действията на министър Янаки Стоилов, не ми хареса неговото поведение. Може би то е знаково, искайки оставката на Гешев, но аз съм свикнал да търся рационализъм в действието, което да доведе до краен резултат. Съвършено ясно е, че ВСС в този състав ще отхвърли това нещо. Ами защо се прави тогава? За шум", беше коментарът му.

Денчев лансира и версия, според която заявената подкрепа на Слави Трифонов за нов мандат на Румен Радев е "темпорална, а сега времето е друго", и препоръча на държавния глава да "поправи поведението си", като потърси подкрепата на ДПС.

"Той (Румен Радев, б.р.) е в състояние да привлече подкрепа и от други партии в лицето на ДПС, които засега отричат неговото второ президентстване. Но има възможност за поправка на този тип поведение на президента и на партиите. Всичко е въпрос на време. ДПС би могло да промени своето поведение по отношение на президента. Зависи от интереса. Всичко е въпрос на мотивация", каза Денчев.

На въпрос по повод ролята на Делян Пеевски като "фигура, която съчетава политическа и икономическа власт и упражнява влияние", Денчев побърза да се разграничи, като коментира, че не е бил зависим от бившия депутат от ДПС "по никакъв повод".

На повторния въпрос на Волгин "Дали хора като г-н Пеевски не влияят и не са влияели при вземането на политически решения", Стоян Денчев отговори: "Възможно е. Не съм бил свидетел на тези неща, възможно е, но това, което научавам, е от пресата".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024