Снимка: © БНР - "Политически некоректно"

В кулминацията на блокажа около формирането на управляващо мнозинство - бившият ректор на УниБИТ проф. Стоян Денчев похвали партията на Слави Трифонов като "най-автентично отрицание на статуквото" и описа като своя "голяма мечта" 46 Народно събрание да състави правителство, с надеждата то да е с мандата на ИТН и да се подкрепя от "партиите на промяната".

Денчев се появи в предаването "Политически некоректно" на Петър Волгин, който го представи като "едно от знаковите лица на българския преход". Волгин иронизира, че кръгът на влияние около УниБИТ е "страховита групировка, с която се обясняват много неща".

В годините на управление на Денчев (бивш зам.-председател на ПГ на ДПС и бивш вицепрезидент на Мултигруп) Библиотекарският университет започна да привлича вниманието, след като трима бивши и действащи директори на ДАНС станаха негови докторанти и преподаватели, наред с други политици и фигури на ключови позиции в сектор "Сигурност". Последният забележителен случай на публична защита в УниБИТ беше на дисертацията на Марияна Николова - вицепремиер по туризма в кабинета "Борисов 3" - по тема "Киберетика".

Проф. Денчев коментира, че познава Слави Трифонов "от 20 години", но не е консултирал създаването на "Има такъв народ". Денчев обяви, че е чувал за твърдението за "топла връзка между ИТН и ДПС", но не вярвал това да е истина.

"Слави е човек, на който нищо човешко не му е чуждо. Може да е търсил съвети. Но някой да седне и да му чертае планове как да създаде партия и как тя да оперира в публичното пространство, това е недопустимо за самия Слави", каза той.

В същото време Денчев посъветва ИТН да започне разговори с "партиите на промяната" в Народното събрание ("в лицето на "Да България", ИСМВ, а защо не и БСП"), за да може да се формира кабинет. Той настоя Трифонов да премахне "елегантно" споменаването на определението "партии на протеста", като напомни, че ИТН не е участвала в демонстрациите с искане за оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев през лятото на 2020 г.

Източник: БНР

Денчев се оказа готов и с цяла програма от основни цели, които препоръча да бъдат следвани от мандатоносителя Слави Трифонов - преизчисляване на песниите, помощи за младите семейства, реформа в здравеопазването, въвеждане на дистанционно гласуване и др.

Стоян Денчев се обяви за "обосновано решение за запазване или закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, но не така изведнъж", като твърдо се обяви против смяната на Иван Гешев като главен прокурор.

"Не може да стане. Всички може да искат да го махнат, но... ето ще видите, и аз съм убеден. От гледна точка на действията на министър Янаки Стоилов, не ми хареса неговото поведение. Може би то е знаково, искайки оставката на Гешев, но аз съм свикнал да търся рационализъм в действието, което да доведе до краен резултат. Съвършено ясно е, че ВСС в този състав ще отхвърли това нещо. Ами защо се прави тогава? За шум", беше коментарът му.

Денчев лансира и версия, според която заявената подкрепа на Слави Трифонов за нов мандат на Румен Радев е "темпорална, а сега времето е друго", и препоръча на държавния глава да "поправи поведението си", като потърси подкрепата на ДПС.

"Той (Румен Радев, б.р.) е в състояние да привлече подкрепа и от други партии в лицето на ДПС, които засега отричат неговото второ президентстване. Но има възможност за поправка на този тип поведение на президента и на партиите. Всичко е въпрос на време. ДПС би могло да промени своето поведение по отношение на президента. Зависи от интереса. Всичко е въпрос на мотивация", каза Денчев.

На въпрос по повод ролята на Делян Пеевски като "фигура, която съчетава политическа и икономическа власт и упражнява влияние", Денчев побърза да се разграничи, като коментира, че не е бил зависим от бившия депутат от ДПС "по никакъв повод".

На повторния въпрос на Волгин "Дали хора като г-н Пеевски не влияят и не са влияели при вземането на политически решения", Стоян Денчев отговори: "Възможно е. Не съм бил свидетел на тези неща, възможно е, но това, което научавам, е от пресата".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%