Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай Снимка: © Twitter

Снимка на две китайски лекоатлетки, които се прегръщат след състезание, се оказа цензурирана в китайските социални мрежи. Причината за това обаче не е самият момент на подкрепа между двете жени, а съчетанието на номерата върху техните екипи.

Състезателките Лин Ювей и Ву Яни участваха във финала на 100 м бягане с препятствия на Азиатските игри в Ханджоу. Лин успя да спечели златото в надпреварата с време от 12,74 секунди. Нейната конкурентка я поздрави, като моментът е уловен от един от фотографите.

На снимка се вижда как двете лекоатлетки се прегръщат. Лин е със състезателен номер 6, а Ву - с 4. Така на практика несъзнателно изображението показва - 6/4. Числото е често срещана препратка към историческо събитие в Китай. Става въпрос за клането около площад Тянанмън на 4 юни 1989 г. (китайският ред за обозначение на дата е година-месец-ден, следователно 1989/6/4 - б.а.).

През 1989 г. в Пекин избухват серия студентски протести.Те са насилствено смазани на 4 юни, когато китайското правителство обявява военно положение и изпраща войски да окупират централните части на столицата. В днешно време това е една от най-чувствителните и най-цензурираните теми в комунистическата страна, тъй като се свързва с въпроса за легитимността на управлението на комунистическата партия.

Обсъжданията за клането и предшестващите ги протести са тема, която се контролира строго в китайския дневен ред, като широк спектър от препратки към събитията се цензурират.

Публикациите в най-голямата китайска социална мрежа Weibo, в които се споменава прегръдката между двете спортистистки, показват празни сиви квадратчета на мястото, където би трябвало да е снимката.

Това е поредната проява на цензура в Китай. Преди месеци китайската държавна медия трябваше да промени един от своите рекламни видеоклипове за град Ханджоу заради класическо стихотворение, в което се говори за корумпирани и снизходителни лидери.

Държавата налага строг контрол по въпроси, които смята за чувствителни - от деколтето на жените до критиката срещу комунистическата партия. Идеологическият контрол се засили при управлението на Си Дзинпин, което става все по-авторитарно, с репресии срещу активисти, дисиденти и критици.

Чрез цензурата властта се опитва да овладее всякакви признаци на гражданско недоволство, каквото има по няколко повода, включително заради начина, по който управниците се справиха с неотдавнашните смъртоносни наводнения в различни райони.

Китай задейства "аварийно" ниво на цензура заради риск от нови протести


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024