Китай задейства "аварийно" ниво на цензура заради риск от нови протести Снимка: © Getty Images

Властите в Китай са обявили най-високото "аварийно" ниво на цензура в страната, гласят изтекли в интернет директиви, цитирани от The Guardian.

Това се случва след безпрецедентните протести, които се проведоха в различни градове от Пекин до Шанхай през миналия уикенд срещу политиката на "нулев CIOVID", налагани от правителството. По време на публичната проява на недоволство на гражданите се чуха дори и критики към държавния лидер Си Дзинпин - нещо крайно нетипично за държавата, в която всяка лоша дума срещу управляващите води до тежки последствия.

Приетите директиви за налагане на цензура "изтекоха" в китайските социални мрежи, като за пръв път бяха публикувани от акаунт в Twitter, посветен на споделянето на информация за протестите. Най-популярното "оръжие" на недоволните от властта в момента са VPN (виртуалните частни мрежи), чрез които могат да посещават приложения, забранени в страната, залъгвайки системите, че влизат в интернет пространството от друга точка на планетата.

През тази седмица много протестиращи от предходните дни се оплакаха, че полицията ги издирва и проверява телефоните им именно за наличието на подобна опция или на други непозволени приложения.

Според изтеклите документи в Китай е обявено "ниво 1 на извънредност", което дава зелена светлина за най-строгия възможен контрол над съдържанието, което гражданите обменят. Посочва се, че цензурата трябва да бъде засилена, бързо да се идентифицира, отстранява и докладва информация, свързана с "офлайн смущенията" от последните дни и "скорошните значими събития в различните провинции".

"Инцидентът от 24 ноември предизвика изразяване на различни оплаквания," гласи написаното според превода на China Digital Times, като се има предвид пожарът, отнел животите на 10 души в град Урумчи. Жителите на държавата отдадоха трагедията на строгите COVID- мерки и това бе пределната точка на търпението им, след която излязоха на улиците.

"В Шанхай се появиха пагубни политически лозунги. Студенти проведоха явно политически събирания," казва се още в съобщението.

След като хората формираха масови протести в събота и неделя, действията на полицията предотвратиха събирането на големи групи по улиците в следващите дни.

Въпреки това в директивите са отбелязани няколко предстоящи дати, на които напрежението отново би могло да се надигне. Сред тях са изтичането на седмица от пожара, Световният ден на правата на човека и Международният ден за борба с корупцията.

Смъртта на бившия китайски лидер Дзян Дзъмин, който почина на 96 години в сряда, даде възможност на недоволните граждани да изразят позицията си срещу настоящата власт по още един креативен начин. Макар да не бе перфектният държавен глава и да застана начело на Комунистическата партия по време на протестите и клането в Тянанмън през 1989 година, Дзъмин също така изведе Пекин от международната изолация, в която се бе озовал. За разлика от Си, предишният лидер бе значително по-достъпен и говореше по-свободно с медиите - причина мнозина от младите хора в държавата да се сещат с добри чувства за неговото управление, сравнявайки го със сегашното авторитарно и все по-изолирано от света такова на Дзинпин, коментира британският вестник.

За час повече от половин милион души коментираха под публикацията за смъртта на бившия водач в профила държавната медия CCTV в Weibo. "Сгрешихме, че те обвинявахме преди, ти си таванът, а не подът," пише един от потребителите, преди бързо изказването му да бъде цензурирано.

В интернет се появи и тенденцията да се споделя песен, кръстена "За жалост не си ти", с която китайците изразяват тактично недоволството си от настоящия лидер. Профилите, които правят това обаче, бързо биват блокирани от цензурата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024
Живот

"Животът няма аутокорект" - Платформата „Как се пише?“ с нова образователна кампания

Сайтът „Как се пише?“ е най-популярният онлайн справочник за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език.

19:42 - 27.03.2024