Полицията в Китай издирва протестиращите и блокира нови "незаконни" събирания Снимка: © Getty Images

Участници в протестите от последни дни срещу строгите коронавирус мерки в Китай, цензурата и Си Дзинпин твърдят, че полицията се е свързала с тях, за да иска информация за местонахождението им, съобщава BBC.

Не е ясно как органите на реда са ги идентифицирали.

През уикенда хиляди излязоха по улиците в страната, за да поискат прекратяването на анти-COVID мерките. В Китай все още има локдауни и рестрикции, каквито няма никъде по света. По време на демонстрациите се чуха и възгласи за свалянето на Си Дзинпин от власт - нещо, което също доскоро изглеждаше немислимо, тъй като всяка критика срещу управляващите в Китай е съпътствана от тежки последствия.

В понеделник обаче планираните протести в Пекин не се проведоха, тъй като полицаи предварително обградиха мястото, на което гражданите трябваше да се съберат. В Шанхай огромни бариери бяха издигнати по маршрута на протеста. Десетки хора бяха арестувани.

Във вторник полицията патрулира от сутринта местата, които бяха предложени в Telegram за сборен пункт на протестиращите. Има данни, че хора са били спирани, за да се извършва проверка на телефоните им за наличието на VPN или на приложенията Telegram и Twitter, които са забранени в страната, съобщава BBC.

Малък протест в южния град Ханджоу в понеделник вечер бързо бе прекратен - отново след серия от арести.

Жена, която е била част от протест в Пекин, разкри пред Франс прес, че тя и още пет от нейните приятелки са получили обаждания от властите. Една от тях не е вдигнала телефона си и това е било последвано от лично посещение на полицай в дома ѝ. Била е недвусмислено предупредена, че протестите са "незаконно събиране на хора".

Протести в Китай Китайският фийд на Twitter се напълни с реклами за проститутки, вместо с кадри от протестите

Друг гражданин посочва пред Reuters, че е привикан в полицейски участък, за да даде писмени показания за дейността си в неделя вечерта.

"Всички трием съобщенията в чатовете си," казва още един от протестиращите. "Полицаите дойдоха да проверят личната карта на моя приятелка, след което я отведоха. Освободиха я няколко часа по-късно."

Има и поне два случая на задържани чуждестранни журналисти. Reuters обяви, че един от служителите на медията е бил арестуван за кратко в неделя. Същото се случи и с Ед Лорънс от BBC.

Извън страната китайските протести продължават пред посолствата в големи градове като Лондон, Париж и Токио, както и в университети в САЩ и Европа.

Според експерт, цитиран от BBC, няма вероятност местните протести да отшумят скоро, но е възможно да идват на приливи и отливи, тъй като се пренасят между социалните мрежи и улиците.

Дрю Томпсън, гостуващ старши научен сътрудник в Националния университет на Сингапур, обаче добави, че трябва да се отблежи, че китайската полиция разполага с "огромен капацитет и способността на Китай да контролира тези протести в бъдеще... е доста висока."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024