Китайският фийд на Twitter се напълни с реклами за проститутки, вместо с кадри от протестите   Снимка: © Getty Images

Докато медиите в Европа и Америка се ориентираме за случващото се в Китай главно през видеосъдържанието в социалните медии, местните хора там не получават същата картина.

Китайските потребители в Twitter, които търсят информация и кадри от проявите на гражданско недоволство, виждат вместо това реклама за ескорт на момичета и голямо количество спам.

Видеоклипове в социалната мрежа показаха, че за потребителите в най-голямата азиатска държава, мрежата е наводнена с тонове реклами за секс услуги.

Според Washington Post профили, които от месеци или дори години не са публикували нищо в Twitter, са започнали да пускат спам съдържание, като към тях са добавяли като локация градовете, в които се провеждат най-активните антиправителствени демонстрации. По този начин съобщенията за протестите се обезценяват и се губят в общия фийд.

Бивш служител на Twitter казва пред вестника, че това е стара тактика и става дума за акаунти, които имат връзки с китайското правителство. Досега обаче стратегията е била използвана за дискредитиране на отделни потребители или малка групи чрез тагването им в реклама за ескорт или друго ирелевантно съдържание. По този начин то излиза и на всички техни последователи.

Ако случайно и вие сте търсили съдържание по хашатаг #China, и сте взаимодействали с него - днес може да се окаже, че ви споменават в китайска реклама за крипто например.

По експертна оценка в момента съдържанието за Китай в мрежата за китайскоговорящите потребители е 50% порнография срещу 50% протести. За хората, които търсят нещата на английски - това не е така.

Отделно китайските служби са успели да направят водещ безобиден хаштаг на китайски, който е с няколкостотин хиляди публикации, и също успява да засенчи протестната вълна и да обезцени силата ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023