Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин Снимка: © Twitter

От няколко дни хиляди недоволни хора излизат по улиците в Шанхай и Пекин, като скандиранията на протестиращите включват и призиви за оттеглянето на Комунистическата партия и държавния лидер Си Дзинпин.

Вълната от недоволство се надигна, след като пожар в Урумчи отне живота на 10 души, а жителите отдадоха инцидента на тежките мерки и ограничения срещу разпространението на коронавируса в страната.

Властите отричат рестрикциите да имат общо със случая, но в същото време официални лица от местната власт отправиха необичайно извинение късно в петък.

По време на протестите в Шанхай се чуват открити възгласи "Долу Си Дзинпин" и "Долу Комунистическата партия", което е почти немислимо на територията на Китай, където всяка критика към правителството и президента може да доведе до тежки последствия.

В символ се превърнаха празните бели листи, с които част от хората изразяват позицията си срещу цензурата в държавата. Други палят свещи и носят цвета в памет на загиналите.

Един от протестиращите споделя пред BBC, че се чувства "шокиран и леко развълнуван" от това, че вижда хората по улиците, тъй като това е първият път, в който става свидетел на подобно мащабно и открито гражданско недоволство в Китай. Той добавя, че ковид карантините го карат да бъде "тъжен, ядосан и безнадежден" и му пречат да вижда майка си, която не е в добро здравословно състояние и в момента се подлага на лечение срещу рак.

Не липсват и данни за насилие срещу протестиращите. Associated Press публикува сведения за побой над мъж от полицията. BBC съобщава, че втория ден протестите са били надзиравани от полицаи, но и от цивилно облечени техни колеги и частни охранители.

"Тези, които подстрекават скандиранията срещу правителството биват удряни и арестувани," пише още медията.

Мерките срещу разпространението на коронавируса в Китай са несравними по строгост с останалия свят. В големите градове, включително Пекин, много жители са затворени в домовете си.

Шанхай, най-гъсто населеният град и финансов център в Китай, затегна режима за тестване в събота за влизане в културни обекти като музеи и библиотеки, и изисква хората да представят отрицателен тест за Covid, направен в рамките на 48 часа. В предишните дни беше 72 часа. Паркът Чаоянг в Пекин, който е популярен сред бегачи и любителите на пикници, отново беше затворен, след като беше отворен за кратко.

Трагичния развой при пожара в Урумчи е бил просто един от многото катализатори на гражданското недоволство. Според синологът Дейвид Мозер Световното първенство по футбол е променило драстично настроенията в страната през последните дни:

Гледайки мачовете по телевизията, китайците видяха, че посетителите на стадионите не носят маски", обяснява авторът на книгата "Милиард гласове".

Магазин на Apple в Китай Протест на работници в най-голямата фабрика за iPhone доведе до сериозни проблеми за Apple

Покачването на напрежението идва месец след като Дзинпин си гарантира трети мандат начело на страната и затвърди статута си на най-могъщия местен управник след Мао Дзедун - основателя на Китайската народна република.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023