Масови протести в Китай: "Хората гледат футбол и виждат, че по стадионите не носят маски"

"Живея в Китай от 30 години и за първи път виждам толкова открит и продължителен гняв срещу правителството на Китайската народна република. WeChat избухва с протестни видеоклипове и яростна критика, а гражданското неподчинение се разраства. Това е сериозен тест за управлението на Китайската комунистическа партия", написа в Twitter синологът Дейвид Мозер, автор на книгата "Милиард гласове".

Постът му бързо набира популярност, а в отговор различни профили споделят видеа от улиците на Шанхай, на които се виждат хора по улиците.

Кореспондентката на датската медия Trouw в Китай Ева Рамело също публикува серия от снимки и видеоклипове. На някои от тях се виждат силите на реда, които, по думите ѝ, са разделили протестиращите на групи и са започнали да ги арестуват.

За протестите в Китай се разчу тези дни заради безредиците в най-голямата фабрика за iPhone в света в Централен Китай.

Видеоклипове в социалните мрежи показаха стотици служители на Foxconn да изразяват недоволството си от условията на работа. Проблемите започват миналия месец, когато множество работници напускат производствената база в град Джънджоу поради опасения от разпространение на COVID-19. Част от тях са върнати на работа с обещания за повече пари, наети са нови неквалифицирани кадри, но накрая всички се оказват малко или много излъгани и най-вече затворени зад стените на проиводствената баз, без право да напускат, заради разпространението на вируса.

"Онова, което промени настроенията в последните няколко дни обаче е Световното по футбол в Катар. Гледайки мачовете по телевизията, китайците видяха, че посетителите на стадионите не носят маски", обяснява Дейвид Мозер.

В големите градове, включително Пекин, много жители са затворени в домовете си.

Шанхай, най-гъсто населеният град и финансов център в Китай, затегна режима за тестване в събота за влизане в културни обекти като музеи и библиотеки, и изисква хората да представят отрицателен тест за Covid, направен в рамките на 48 часа. В предишните дни беше 72 часа.

Паркът Чаоянг в Пекин, който е популярен сред бегачи и любителите на пикници, отново беше затворен, след като беше отворен за кратко.

Според Reuters протести са избухнали и в крайния западен китайски регион Синцзян. На клиповете в социалните мрежи се виждат тъпли, които скандират срещу облечени в бели предпазни костюми хора. До ескалацията се стигна след пожар в сграда, който причини смъртта на 10 души.

Тълпите скандират „Край на блокадата“ и размахват юмруци във въздуха. Reuters потвърждава автентичността на кадрите. Те са от столицата на Синдзян Урумчи.

Снимани са и хора на площад, които пеят националния химн на Китай, чиито думи гласят: „Вдигнете се, онези, които отказвате да бъдете роби“, докато други крещят, че искат да бъдат освободени от lockdown-ите.

Китай постави обширния регион Синдзян под едни от най-дългите блокади в страната, като на много от 4-те милиона жители на Урумчи беше забранено да напускат домовете си за 100 дни.

Синдзян е дом на 10 милиона уйгури. Правозащитни групи и западни правителства отдавна обвиняват Пекин в злоупотреби срещу предимно мюсюлманското етническо малцинство. Има доказателства, че в Синдзян те биват интернирани в лагери. Китай категорично отхвърля подобни твърдения.

Експертите обаче смятат, че в Синцзян са задържани близо един милион уйгури. През последните години бяха разпространени редица вътрешни правителствени документи по този въпрос, след което някои лагери бяха затворени, но други продължават да съществуват, пише Deutsche Welle. Пак по oценка на експертите, правителството в Пекин провежда строга асимилационна политика спрямо уйгурите, която беше затегната още повече след идването на власт на президента Си Дзинпин през 2013 година и избухналите вълнения в региона.

Китай защитава политиката си за нулев Covid като животоспасяваща и необходима за недопускане претоварването на здравната система. Въпреки нарастващото обществено недоволство и щети върху втората по големина икономика в света, властите нямат намерение да се отказват от мерките.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024