Протест на работници в най-голямата фабрика за iPhone доведе до сериозни проблеми за Apple Снимка: © Getty Images

Протести на работници избухнаха тази седмица в най-голямата фабрика за iPhone в света в Централен Китай.

Видеа в социалните мрежи показаха стотици служители на фабриката да изразяват недоволството си от условията на работа. Някои от тях влязоха дори в преки сблъсъци с хора в предпазни костюми и местната полиция. Демонстрацията им създаде и редица проблеми за американската компания Apple, която продължава да изпитва затруднения с доставките.

Проблемите започват миналия месец, когато множество работници напускат фабриката в град Джънджоу поради опасения от разпространение на COVID-19.

Американският технологичен гигант обяви, че доставките на най-новия ѝ модел iPhone ще бъдат "временно засегнати" от COVID ограниченията в Китай. Той заяви, че нейният завод за сглобяване в Джънджоу, в който обикновено работят около 200 хил. работници, "в момента работи със значително намален капацитет".

От средата на октомври фабриката в града се бори с епидемия от вируса, която предизвика паника сред работниците, а много от тях напуснаха. За да ги привлече обратно, компанията посочи, че е увеличила четири пъти дневните им бонуси и още 100 хил. души са били успешно наети, за да запълнят свободните позиции.

Тази седмица обаче служители заявиха, че ръководството не е спазило обещанието си за заплащането им и организираха протест, който реално спря работата. Във вторник вечерта стотици от тях - предимно тези, които току-що са назначени - протестираха срещу условията на предлаганите им пакети за заплащане, както и срещу условията във фабриката.

На следващия ден сцените станаха все по-ожесточени, тъй като работниците влязоха в сблъсък с голям брой служители на силите за сигурност.

До сряда тълпи вече нямаше, а протестиращите се върнаха в общежитията си в кампуса на Foxconn, след като компанията предложи на новоназначените работници да им плати две месечни заплати в размер на 1400 щатски долара, за да не напускат обекта.

Анализаторите посочват, че трудностите, пред които е изправена тайванската фирма Foxconn - основен доставчик на Apple, притежаваща предприятието - ще ускорят и темпото на пренасочване на работата от Китай към страни като Индия.

"Това спиране и размирици струват на Apple около 1 млрд. долара седмично под формата на загубени продажби на iPhone. Сега около 5% от продажбите на iPhone 14 вероятно няма да се случат поради стачките в Китай", казва Даниел Айвс, управляващ директор на отдела за капиталови проучвания в Wedbush Securities, цитиран от CNN.

Търсенето на най-новия iPhone 14 по време на "Черния петък" е било много по-голямо от предлагането и може да доведе до сериозен недостиг за коледните празници, смята Айвс. Той посочва още, че прекъсванията във Foxconn, започнали още през октомври, са били сериозен "удар" за Apple през това тримесечие.

По-рано този месец американскяит технологичен гигант обяви, че доставките на най-новия ѝ модел iPhone ще бъдат "временно засегнати" от COVID ограниченията в Китай.

"Въз основа на нашия анализ смятаме, че недостигът на iPhone 14 Pro се е влошил много през последната седмица, като запасите са много ниски. Смятаме, че в много магазини на Apple сега има недостиг на iPhone 14 Pro до 25-30% под нормалното ниво за типичния декември", отбелязва експертът.

Анализаторът във фирма за услуги за инвестиции Минг-Чи Куо пише в профила си в Twitter, че повече от 10% от световния производствен капацитет на iPhone е бил засегнат от ситуацията в Джънджоу.

Междувременно Apple започна да произвежда масово iPhone 14 и в Индия в опит да диверсифицира веригата си за доставки. Новината дойде в края на септември и отбеляза сериозна промяна в стратегията на компанията. Тя дойде в момент, когато американските технологични компании все повече търсят алтернативи на Китай.

По-рано тази година "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че компанията се стреми да увеличи производството си в страни като Виетнам и Индия, посочвайки като една от причините строгата политика на Китай по отношение на COVID-19.

Apple ограничи AirDrop в Китай и така заглуши критични към правителството гласове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Какво е общото между изготвянето на закони и правенето на наденици?

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024