Apple ограничи AirDrop в Китай и така заглуши критични към правителството гласове Снимка: © Getty Images

Apple ограничaва функцията за споделяне на файлове между iPhone устройства в Китай, месец след като стана ясно, че протестиращи срещу правителството в страната са използвали услугата, за да споделят материали с непознати.

В четвъртък услугата AirDrop беше актуализирана на територията на Китай. Потребителите на iPhone сега могат да получават файлове от лица, които не са в списъка им с контакти, само в рамките на 10-минутен прозорец, след което тя се изключва автоматично. Преди промените функцията нямаше ограничение във времето.

Причината за тези действия се оказват широко разпространени съобщения от хора, които използват AirDrop, за да разпространяват листовки, съдържащи критики към Китайската комунистическа партия. Най-често демонстрантите посещават оживени обществени места и използват услугата, за да ги изпратят на непознати. Постъпката им е отчасти вдъхновена от скорошен протест в Пекин, при който мъж окачи плакати с призив за отстраняване на президента Си Дзинпин и дори го нарече "диктатор".

Китайските власти бързо изтриха всички налични видеоклипове и публикации, свързани с протеста, в китайската мрежа. Акаунтите на стотици потребители на популярното приложение WeChat бяха блокирани, след като те започнаха да споделят историята за рядко срещаната проява на бунт.

Към момента от Apple не са коментирали нововъведената промяната, но се знае, че компанията планира да я въведе в целия свят. До момента обаче телефоните на Apple извън територията на Китай не са били засегнати от актуализациите.

Базираният в Калифорния технологичен гигант, който изтъква сигурността и защитата на личните данни като ключови характеристики на своите устройства, и преди е бил критикуван за предполагаеми отстъпки пред Пекин.

Други очевидни отстъпки включват откриването на център за данни в Китай. А през 2019 г. беше премахнато приложение, което позволяваше на продемократичните протестиращи в Хонконг да следят полицията. Apple е изправена и пред заплахи за бойкот в комунистическата страна, тъй като се намира под кръстосания огън на напрежението между Вашингтон и Пекин. Пекин вече предупреди, че може да настрои гражданите си срещу компанията, ако САЩ блокира китайски приложения.

В четвъртък някои китайски потребители на социални медии приветстваха актуализацията на iPhone като положителна стъпка за предотвратяване на нежелани съобщения от непознати. Един потребител на Weibo заяви, че промяната "значително ще намали вероятността потребителите на iPhone да бъдат тормозени".

Западните наблюдатели смятат обаче, че комунистическата страна става все по-репресивна, тъй като Си започна своя безпрецедентен трети мандат на управление като най-могъщата фигура в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024