Apple ограничи AirDrop в Китай и така заглуши критични към правителството гласове Снимка: © Getty Images

Apple ограничaва функцията за споделяне на файлове между iPhone устройства в Китай, месец след като стана ясно, че протестиращи срещу правителството в страната са използвали услугата, за да споделят материали с непознати.

В четвъртък услугата AirDrop беше актуализирана на територията на Китай. Потребителите на iPhone сега могат да получават файлове от лица, които не са в списъка им с контакти, само в рамките на 10-минутен прозорец, след което тя се изключва автоматично. Преди промените функцията нямаше ограничение във времето.

Причината за тези действия се оказват широко разпространени съобщения от хора, които използват AirDrop, за да разпространяват листовки, съдържащи критики към Китайската комунистическа партия. Най-често демонстрантите посещават оживени обществени места и използват услугата, за да ги изпратят на непознати. Постъпката им е отчасти вдъхновена от скорошен протест в Пекин, при който мъж окачи плакати с призив за отстраняване на президента Си Дзинпин и дори го нарече "диктатор".

Китайските власти бързо изтриха всички налични видеоклипове и публикации, свързани с протеста, в китайската мрежа. Акаунтите на стотици потребители на популярното приложение WeChat бяха блокирани, след като те започнаха да споделят историята за рядко срещаната проява на бунт.

Към момента от Apple не са коментирали нововъведената промяната, но се знае, че компанията планира да я въведе в целия свят. До момента обаче телефоните на Apple извън територията на Китай не са били засегнати от актуализациите.

Базираният в Калифорния технологичен гигант, който изтъква сигурността и защитата на личните данни като ключови характеристики на своите устройства, и преди е бил критикуван за предполагаеми отстъпки пред Пекин.

Други очевидни отстъпки включват откриването на център за данни в Китай. А през 2019 г. беше премахнато приложение, което позволяваше на продемократичните протестиращи в Хонконг да следят полицията. Apple е изправена и пред заплахи за бойкот в комунистическата страна, тъй като се намира под кръстосания огън на напрежението между Вашингтон и Пекин. Пекин вече предупреди, че може да настрои гражданите си срещу компанията, ако САЩ блокира китайски приложения.

В четвъртък някои китайски потребители на социални медии приветстваха актуализацията на iPhone като положителна стъпка за предотвратяване на нежелани съобщения от непознати. Един потребител на Weibo заяви, че промяната "значително ще намали вероятността потребителите на iPhone да бъдат тормозени".

Западните наблюдатели смятат обаче, че комунистическата страна става все по-репресивна, тъй като Си започна своя безпрецедентен трети мандат на управление като най-могъщата фигура в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Цупенето трябва да спре": Защо Роналдо остава на резервната скамейка в Катар

37-годишният футболист получи урок по приличие от треньора на Португалия

14:37 - 07.12.2022

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022