Стихотворение за мързеливи чиновници доведе до цензура в Китай Снимка: © Getty Images

Китайската държавна медия изглежда е цензурирала един от своите видеоклипове, след като зрителите са забелязали, че в него се съдържа класическо китайско стихотворение за корумпирани и снизходителни лидери, които игнорират националните кризи.

Видеоклипът, изготвен от официалната държавна медия "People's Daily", е имал за цел да популяризира град Ханджоу, който е домакин на Азиатските игри този месец, като покаже литературните връзки с града, разказва британският вестник "Гардиън". Едно от представените в клипа стихотворения - това на Лин Шън - обаче повдигна някои въпроси.

Произведението е написано през 12 век и се тълкува като критика към владетелите от династията Сун. В него се поставят обвинения срещу корумпирани служители, които бягат от размирните земи в Ханджоу и пренебрегват борбите и кризите на обикновените хора, докато се наслаждават на собствения си живот по мързелив начин и под въздействието на алкохол.

Самото стихотворение е широко известно и не е цензурирано, но експерти отбелязват, че включването му в рекламния видеоклип за града предполага, че продуцентите на видеото вероятно не са осъзнали, че описанията на хората, които се забавляват в Ханджоу, всъщност са политическа сатира.

Във видеото на "People's Daily" е включено и друго стихотворение, чийто текст често се използва за заобикаляне на цензурата около клането на площад Тянанмън на 4 юни 1989 г.

  • Историческото събитие представлява серия от студентски протести.
  • Те са насилствено смазани на 4 юни, когато китайското правителство обявява военно положение и дори изпраща войски да окупират централните части на Пекин.
  • В днешно време това е една от най-чувствителните и най-цензурираните теми в комунистическата страна, тъй като се свързва с въпроса за легитимността на управлението на комунистическата партия в страната.

Видеоклипът с двете стихотворения беше бързо свален, но не и преди да бъде гледан поне 130 хил. пъти в профила на People's Daily и друга държавна медия, сочи проверка на сайта за наблюдение на цензурата Free Weibo. Няколко други акаунта също са споделили видеото. Хаштагът, който е използван за популяризиране на клипа, вече не показва никакви резултати

Китай налага строга цензура по въпроси, които смята за чувствителни - от деколтето на жените до критиката на комунистическата партия. Идеологическият контрол се засили при управлението на Си Дзинпин, като става все по-авторитарно, с репресии срещу активисти, дисиденти и критици. Преди дни се появи информация, че правителството подготвя проектозакон, който ще криминализира коментари, дрехи или символи, които "подкопават духа" или "накърняват чувствата" на държавата.

Чрез цензурата държавата се опитва да овладее всякакви признаци на гражданско недоволство, каквото има по няколко поводи, включително начина, по който властите се справиха с неотдавнашните смъртоносни наводнения в регионални райони. Междувременно китайската икономика се бори и с рекордно високи нива на младежка безработица, които престанаха да се отчитат, след като управляващите спряха да публикува данните за нея миналия месец.

Снимка на китайската армия Шега за 2 млн. долара: Комик се пошегува с китайската армия и си навлече скандал, глоба и разследване

Китай задейства "аварийно" ниво на цензура заради риск от нови протести


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023