Собственикът на Vivacom продава клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения Снимка: © Getty Images

United Group, собственикът на българския мобилен оператор Vivacom, продава всичките си над 4800 клетъчни кули в България, Хърватия и Словения. Компанията обяви, че е постигналата споразумение за сделка на стойност 1,22 млрд. евро със саудитската Tawal, подразделение на Saudi Telecom Company (STC).

Продажбата ще помогне на United Group да намали задълженията си и да продължи да инвестира в развитието на мобилната си мрежа (през идните 20 години например компанията планира да изгради нови близо 2000 базови станции). За саудитската група пък сделката ще стъпка към разширяване на международния ѝ отпечатък на ключови пазари с потенциал за растеж.

Любопитното е, че това е първото навлизане в Европа на Tawal. Звеното бе обособено от STC през 2018 г., а мажоритарен собственик на компанията майка е публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. „След приключването на инвестицията операциите на Tawal на европейския пазар ще бъдат преименувани на „TAWAL Europe“ и ще служат като платформа на TAWAL за бъдещо разширяване в Европа“, заявиха от STC.

Експанзията на United Group

През последните три години United Group затвърди позицията си на водещ мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Групата разшири дейността си на още няколко европейски пазара с мащабни инвестиции в Гърция, България и Хърватия.

Чрез серия от придобивания успя да разшири портфолиото си от услуги, в което има не само телекомуникационни и мобилни, но и медийни, в това число телевизии, онлайн и печатни издания. В България например United Group притежава освен Vivacom, и „Нова Броудкастинг Груп“, част от която е Nova телевизия.

През 2021 г. компанията окрупни бизнеса си с покупката на гръцкия доставчик за интернет и телевизия Forthnet, а скоро след това добави към портфолиото си и местния телеком Wind Hellas. В южната съседка създаде и изцяло нов бизнес отдел, наречен UGI Wholesale, който да координира дейностите в телекомуникационната търговия на едро (услуги за високоскоростен пренос на данни, роуминг и мобилни услуги и търговия на едро за гласови услуги).

Междувременно българският телеком Vivacom направи серия от придобивания през последните години, като се сдоби с големи и ключови регионални играчи. Започна с Net1, СоmNеt Ѕоfіа и N3 и продължи с други в Северна България. Към момента обаче някои от сделките, като тази за „Нетуоркс“ са върнати на проучвателна фаза заради опасения от концентрация на пазарна мощ.

„United Group ще продължи да реализира успешни сделки по сливания и придобивания, да надгражда обещанието си да доставя висококачествени телекомуникационни и медийни услуги и да търси допълнителни възможности да разширява присъствието си в ЕС“, се казва в съобщение на компанията по повод продажбата на клетъчните кули.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024
Важно днес

Как се пише и как се изговаря: правописният речник на БАН вече е онлайн

Около 2,4 млн. думи могат да се намерят в дигитализираното издание

15:52 - 10.05.2024
Кино и сериали

"Шогун" се прицели в награда за "Най-добра драма" и разбърка прогнозите за "Еми"

Ако промени категорията си, сериалът влиза в оспорвана битка с вече сочени за фаворити

15:20 - 10.05.2024
Бизнес

УниКредит сменя предварително дебитните карти на 1 млн. клиенти

Това е резултат от решение на централно ниво

15:16 - 10.05.2024
Важно днес

Русия започва офанзива срещу Харков и откри нов фронт във войната

Украйна твърди, че засега отблъсква руските сили, но сраженията продължават

15:15 - 10.05.2024