Собствениците на пострадали ваканционни имоти няма да получат помощта до 1512 лв.  Снимка: © FB/Meteo Bulgaria

Собствениците, чиито вакационни имоти са пострадали от наводненията по Южното Черноморие, няма да имат право на социална помощ от държавата.

Право да подкрепа от до 1512 лв. имат само хората, чиито основни жилища са пострадали. Това става ясно от съобщение на Агенцията за социално подпомагане.

"Еднократната социална помощ при природно бедствие, чийто размер е до 1512 лева, ще се отпуска само на семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало, което нарушава обичайния им начин на живот", казват от Агенцията за социално подпомагане.

От 1 юни 2023 година и максималният размер на помощта за спешен ремонт след бедствия, вече е до три пъти линията на бедност или до 1512 лева.

Помощта се отпуска със заповед на директора на съответната дирекция „Социално подпомагане“ след подаване на заявление-декларация и след извършена проверка в дома на засегнатите семейства по настоящ адрес.

Констатираните факти и обстоятелства обуславят размера на средствата, които да им бъдат отпуснати, в зависимост от нанесените щети и потребностите на пострадалите семейства.

С получените средства семействата могат да направят извънредни ремонти на домовете, които обитават постоянно, за да си осигурят нормални условия за живот.

Отпуснатите средства се изплащат по банков път или чрез "Български пощи", в зависимост от предпочитанията на хората.

Наводнение Царево Вода Пострадалите от наводненията могат да получат до 4 000 лв. помощ. Проверява се дали само природата е виновна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023