Няма по-важен символ за православна Коледа от содена питка на празничната трапеза за Бъдни вечер. В християнската традиция хлябът носи дълбок смисъл и е символ на самото тяло Господне. Заедно с другите постни ястия на Бъдни вечер, които задължително трябва да са нечетен брой, содената питка е задължителна част от традициите около празника.
В нея обикновено се слага монета - символ на благоденствие и късмет за този, който я открие. Според традицията, най-възрастният член на семейството има честта да разчупи питката, като първото парче се отрежда за Света Богородица, второто - за дома, а третото - за присъстващите на трапезата.
Содената питка може да бъде направена по няколко начина.
За първата рецепта ви трябват:
- 2½ чаени чаши брашно
- 300 мл топла вода (може и газирана)
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 3 супени лъжици зехтин или олио
- 2 супени лъжици оцет
- 1 чаена лъжичка мед за по-златиста коричка (по желание)
Начин на приготвяне
Първо трябва да загреете фурната на 220°C. В голяма купа пресейте брашното заедно със солта.
Смесете содата бикарбонат с оцета в отделен съд и изчакайте да "шупне" за 1-2 минути.
Към брашното добавете постепенно топлата вода, содената смес и зехтина. Замесете до получаване на гладко тесто.
Оставете тестото да почине за 15 минути, покрито с кърпа.
Оформете питка и направете традиционни прорези отгоре - може с просфорен печат, кръстовиден разрез с нож или просто надупчете с вилица.
Печете 10 минути на 220°C, след което намалете на 180°C за около 30 минути.
Питката е готова, когато придобие красив златист цвят и издава кух звук при почукване отдолу. След изваждане от фурната, завийте я в чиста памучна кърпа, за да запази мекотата си.
За начинаещи готвачи има и по-лесна и бърза рецепта.
Съставките за нея са:
- Брашно: 2 1/2 чаени чаши
- Хлебна сода: 1 чаена лъжица
- Сол: 1 чаена лъжица
- Мед: 1 чаена лъжица
- Газирана вода: 1 1/3 чаени чаши
- Семена: 50 грама (по избор – маково семе, ленено семе, сусам и др.)
Тя се приготвя по следния начин. Трябва първо да пресеете брашното, содата и солта в купа. След това добавете семената.
Сложете меда и газираната вода. Разбъркайте с дървена лъжица до еднородна смес.
Намокрете ръцете си, оформете тестото на топка и го поставете върху хартия за печене в тава. Поръсете с брашно.
Направете разрез във формата на кръст върху тестото с остър нож.
Печете 10 минути на 220°C, след което намалете на 180°C и печете още около 30 минути, докато питката стане със златиста коричка.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: