Общинското предприятие "Столичен автотранспорт" е подписало договор за покупка на природен газ с компанията "Микс газ груп", по който се задължава да плаща комисионни в размер на 7,50 евро за всеки мегаватчас. 

Това събщава "Капитал", като цитира информация, изнесена по време на заседание на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет. 

Новината за договора идва малко след като кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че има риск от спиране на градския транспорт в София заради дефицит от 143 милиона лева. Служителите от "Столичен автотранспорт" смятат да протестират на 18 май - в деня, в който се готви и национален протест на превозвачите. 

Фандъкова настоява правителството да предвиди помощи за Столична община при актуализацията на бюджета, а междувременно се обсъжда лятното разредено разписание на автобусите да влезе в сила с две седмици по-рано. 

Договорът е подписан от директора на дружеството, което оперира голяма част от автобусните линии в София, два дни преди избухването на войната в Украйна. 

Цената му е 45 млн. лв., а споразумението става факт след договаряне без предварителна покана. 

Според информацията на медията - само комисионните на посредническата компания ще излязат около 2,7 млн. лв. за целия период на договора. Не е ясно защо "Столичен автотранспорт" е решил повече да не купува газ директно от държавния "Булгаргаз", чиито цени са по-ниски от индекса, по който се определят доставките на "Микс газ груп", и който не начислява комисионни. 

Съсобственик в "Микс газ груп" е 60-годишният Андрей Владимирович Кристов, който е бивш офицер в армията на СССР до 1992 г. и членува в Съюза на ветераните на Русия.

Кристов е и основател на "Българско атонско дружество", в чийто сайт са изброени множество църковни ордени, които той е получил "за заслуги" от руската, българската и сръбската православни църкви. Кристов е членувал в управлението на няколко компании, свързани с търговия с електроенергия, включително "ЕФТ България", свързана с Богомил Манчев. 

"Единият въпрос е защо общинското дружество има за доставчик частна компания, а "МТК гроуп" ползва държавния доставчик. Кое е по-изгодно? Дали е по-изгодно за общинското дружество", пита пред "Капитал" съветникът от ДБ Симеон Ставрев. Той настоява да се изясни защо "Столичен автотранспорт" продължава да не покрива линиите, които "МТК" държи. 

Според данните на медията - голяма част от автопарка с газови уредби е изваден от движение, заради невъзможността на общината да плаща по задължения към доставчици. Част от автобусите не се обслужват и ремонтират, поради липса на части - отново заради неплатени сметки. 

Сделката за природния газ от САЩ изненада Румен Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"