София отново може да има нощен градски транспорт Снимка: © Getty Images

След близо 3-годишно прекъсване София е напът отново да има нощен градски транспорт. Комисията по транспорт към Столичния общински съвет разглежда в понеделник предложението на група общински съветници това да се случи.

Предложението е внесено от Борис Бонев, Зафир Зарков, Карлос Контрера и Симеон Ставрев. То предвижда връщането на нощните линии да се случи на два етапа, като тази есен бъдат пуснати първите автобуси по два от най-натоварените маршрута - "Младост"-"Люлин" и "Студентски град"-"Обеля". Идеята е до края на годината да бъдат пуснати и други две линии - „Овча купел 2“-кв. „Васил Левски“ и "Дружба“ - „Гоце Делчев“.

Нощният градски транспорт в столицата беше спрян през март 2020 г. заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Впоследствие месната власт на няколко пъти удължи тази наредба, като се позоваваше на финансови аргументи. Транспортът осигуряваше превоз на хора от полунощ до ранните часове на сутринта, като изпълняваше маршрути на определени интервали. Цената на билета тогава беше 2 лв.

Освен връщането на тази транспортна услуга, Комисията ще разгледа и още няколко предложение, включително промени в индексирането към номерата на линиите и пускането на нова линия от ул.“Филип Кутев“ до бул. „Симеоновко шосе“.

В доклада са предложени и промени на маршрутите на няколко съществуващи линии - 58, 120, 310, 304 и линия Х50.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024