София посрещна нощта на 6 срещу 7 май с изцяло ново лице благодарение на LUNAR - първото издание на фестивала за светлинно изкуство в страната. (Вижте снимките в галерията горе)

Народният театър "Иван Вазов", НДК, Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Националната галерия са част от емблематичните сгради, които бяха преобразени с 3D мапинг спектакъл и светлинни прожекции.

Мисията на фестивала е да обединява български и чуждестранни артисти, които превръщат светлините на града в изкуство и разказват истории чрез него.

Сред авторите на фестивала е и екипът на българското MP STUDIO, което е едно от най-успешните в сферата на 3D проекциите и интерактивните визуални решения за събития. През 2021 г. те създадоха проекция с картини на Рембранд и Винсент ван Гог в катедрала в Амстердам, като изображенията покриваха цялата вътрешна площ на църквата.

Сега те представят няколко от video mapping прожекциите и инсталациите в LUNAR - с плаващата Луна във фонтана пред Народния театър и осветяването на фасадата му, както и шоуто "Дивата природа зависи от навиците ни" при Националната библиотека, която разказва историята на застрашените животински видове с ярки визуализации.

Фестивалът ще продължи до 9 май и може да се наблюдава всяка вечер между 20:30 и 00:00 ч. в София. На 7 и 8 май, в Hyatt Regency Sofia (пл. “Васил Левски”), ще бъдат организирани практически обучения от водещи български и международни специалисти. Те ще бъдат насочени към придобиването на нови знания и умения в създаването на 3D мапинг, вълнуващи анимации, музика чрез изкуствен интелект и изкуството на
нощното снимане. Обученията ще бъдат напълно безплатни за участниците.

Събитието се реализира с подкрепата на Европейски парламент в България, Министерство на културата и Столична община. Достъпът до всички произведения, част от фестивала, е свободен.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024