"Наблюдава се много тревожно масово напускане на София, като София е основно огнище на Covid-19, всички тези хора, които напускат се разпръскват из цялата страна. Последиците ще станат ясни най-вероятно след седмица. Последните два дни с много заболели не са изключение, а тенденция. В резултат на което, щабът предложи затварянето на София, а премиерът е разпоредил здравният министър да издаде необходимата заповед", това обяви ген. Мутафчийски на извънредна пресконференция на Велики четвъртък в 23 часа. На пресконференцията бяха генерал Венцислав Мутафчийски и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Младен Маринов.

Министър Ананиев потвърди, че се издава заповед, според която от 0.00 часа на 17.04 се преустановява влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобилите със специален режим и автомобили, които превозват болни, но те ще трябва да посочат лечебно заведение, в което ще се лекуват. Заповедта е със срок до второ нареждане.

Ще има два прозореца от 6 ч. до 8 ч. сутринта и от 18 ч. до 20 ч. вечерта за хора, на които им се налага да пътуват по работа и имат документи за това. Спира се и междуградският транспорт.

Колони от автомобили на изходите на София Напускането на града се случваше въпреки бавния пропускателен режим и независимо от заповедта на здравния министър до МВР да не се допуска преминаването на хора без неотложни причини за пътуване.

В четвъртък над 5 хиляди автомобила са били върнати от служителите на МВР, обяви Младен Маринов. "Не знам тези, които са успели да заблудят полицаите как ще се върнат", казва още той. Всички декларации ще минат през проверка и всички, попълнили неверни данни ще бъдат санкционирани. "Днес ще се окаже най-работният ден", което не е нормално, допълни министърът на вътрешните работи.

Всички, които са били на работа, ще могат да се върнат в София, като предоставят необходимите документи. Онези обаче, които са посочили прибиране по постоянен адрес няма да могат да се върнат несанкционирани в столицата.

"Досега ролята на полицията беше да улесни движението на гражданите, а не да ги затрудни. Явно само с добри намерения не се случват нещата, затова предприемаме строги мерки, ако се налага и по-строги", каза Марин Маринов.

Масовото напускане на София за Великденските празници се случи в два поредни дни, след като в сряда премиерът Бойко Борисов изпреварващо обяви, че министър Кирил Ананиев ще издаде нова заповед със забрана за напускане на областните центрове в периода между Разпети Петък и Великден. От МВР обявиха, че основанието "пътуване по работа" ще отпадне от допустимите причини, въпреки това колоните бяха километрични.

Полицаите от първа линия, на терен и в рискова среда, ще получат допълнително възнаграждение за работата си по противодействието на коронавируса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална