Снимка: © Getty Images

Хартиеното билетче за градския транспорт скоро ще остане част от миналото за пътниците на градския транспорт в София. Столична община планира да пусне два нови вида билети, които ще въведат таксуване за време, вместо на пътуване, както е в момента. 

Това става ясно от думите на Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ, пред “Сега”. Той е шеф на комитета за наблюдение на новата тикет система в столицата, чиято цел е създаването на нови тарифни политики на обществения транспорт в София.

Зарков казва, че на първото заседание на комитета е имало обединение около принципа на таксува за време, вместо на пътуване. Той отбелязва, че отдавна в обществото се дискутира, че плащането на 1.60 лв., независимо от изминатото разстояние и време, е несправедливо. “Целта на тази замяна ще е да се дадат повече възможности и да се осигури по-лесен достъп на софиянци и на гостите на столицата до градския транспорт“, коментира той.

Общинският съветник отбелязва, че промените не са окончалтени, а доклад по темата ще бъде внесен през есента. Най-ранната дата на пускане на новите билети може да бъде през следващата година.

Вариантите на билетите ще бъдат два - по-кратковременен, в който смяна на превозното средство ще може да стане в рамките на 25-30 мин., както и такъв с валидност 60-70 мин. Зарков обясни, че 30-минутният интервал е за валидация, а не за цялото пътуване. “В този отрязък от време билетът ще може да се валидира в различни превозни средства. Ако валидираш билета на 26-тата минута в автобуса за например за Нови Искър, самото пътуване би могло да трае още два пъти по толкова”, уточни той. Целта на краткотрайният билет е да обслужи хората, които използват довеждащ транспорт до линиите на метрото.

Цената на новите билети все още не е обсъждана от работната група. Предложението за нея ще трябва да дойде от Центъра за градска мобилност и други специалисти и ще е базирана на данните от новата тикет система в София. “Нашата задача е да направим тази цена достатъчно достъпна, за да бъде атрактивна за пътниците. В същото време трябва да търсим и необходимия баланс, който да гарантира доброто функциониране на транспортната услуга в София”, допълни общинският съветник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента