Ако съоснователят на "Уолтопия" Ивайло Пенчев е знаел в какво ще се забърка, когато се е съгласил да построи централата си в "София Тех Парк", вероятно щеше да избяга "с 200" още преди 10 години.

Пенчев е собственик на най-големия производител на катерачни стени в света, а сградата на "Уолтопия" се разпознава от всеки човек, който някога е минавал през "Цариградско шосе".

Днес обаче компанията му е ответник по три дела, заведени от държавния "Тех Парк" с претенции за над 800 000 лв.

Над половин милион лева от парите на "Уолтопия" са запорирани вече 3 години. Още над 350 000 лв. са под възбрана от началото на 2024 г.

В основата на всичко е спорът за дължими разходи по поддръжка на инфраструктурата и общите части в "София Тех Парк". Но постепенно конфликтът "обраства" с други странни искове. В момента СТП обжалва дори желанието на Пенчев да построи ролглайдър около сградата си (и засега Тех паркът губи).

Дотук съдът е на страната на "Уолтопия", а не на страната на "София Тех Парк" .

Две съдебни инстанции са потвърдили, че претенциите им са неоснователни и са осъдили държавната компания да плати съдебните разноски на Ивайло Пенчев.

Самият Пенчев пита "министъра на техпарковете" защо не се поинтересува как подопечното му дружество харчи пари за дела, които не може да спечели.

Ръководството на държавното дружество се защитава, като казва, че от 2016 г. води преговори за доброволно уреждане на отношенията си с "Уолтопия" и не успява.

Твърди още, че ако не потърси защита на правата си пред съда, "би означавало, че не е защитило обществения интерес и е поставило "Уолтопия" в облагодетелствана позиция спрямо останалите инвеститори".

Защото "всички останали инвеститори и наематели на територията на Научно-технологичния парк заплащат разходи за такса управление, с изключение на "Уолтопия" АД".

"Уолтопия" обаче се оплаква от системен институционален тормоз и рекет от страна на недобросъвестно и зле управлявано държавно дружество, което е поставило компанията в капан и саботира всеки опит за развитие около сградата. При това - капанът щраква след политическа намеса. На това "София Тех Парк" отговаря с протест срещу "вкарването на политически и лични окраски в един чисто съдебен спор".

Запорите остават. Съдебните жалби се умножават.

А скандалът поставя все повече въпроси за това как държавата управлява активите си и може ли да вгорчи живота на частен инвеститор, дори когато губи дело след дело срещу него.

"Държавен чиновник изнудва с една единствена цел: Да получи пари, за да спре!", пише Ивайло Пенчев в един от постовете си по темата.

Какво прави "Уолтопия" в "София Тех Парк"?

По замисъл - "София Тех Парк" трябваше да е "инкубатор" за иновации, научни изследвания и технологичен обмен. Целта му беше да подпомага стартиращи компании или да оказва експертна и логистична подкрепа на потенциални инвеститори при разработване на технологии и продукти.

Първоначално "Уолтопия" не трябваше да се намира на неговия терен. През 2012 г. компанията купува 22 декара до метростанция "Младост 3", и дори провежда международен конкурс за архитектурен проект на централата.

През 2014 г. обаче Ивайло Пенчев получава предложение от тогавашното ръководство на "София Тех Парк" да купи право на строеж за сградата си върху един от поземлените имоти в карето до Четвърти Километър (всички земи в него са държавна собственост).

Инвестицията на "Уолтопия" е за 15 милиона лева, според публичните съобщения от преди 10 г.

"Колайдър Активити Център" е замислен като "мултифункционален комплекс за спорт, култура и научно-изследователски дейности. Той ще включва открит плувен басейн, СПА, стени за катерене, въжени лифтове, зали за практикуване на бойни изкуства, йога, за провеждане на концерти, конференции, изложби и др.".

Първата копка е направена на 12 декември 2014 в присъствието на президента Росен Плевнелиев и Божидар Лукарски като министър на икономиката - за да стане ясно колко важно е това партньорство за България.

Дотук добре.

Как "Уолтопия" се оказа трън в очите на "София Тех Парк"?

По план "Колайдър"-ът трябва да заработи до 31 декември 2016 г. Сградата е построена в срок, но последните ѝ обекти са пуснати в експлоатация с известно закъснение на 6 април 2017. Още тогава става ясно, че съвместното съжителство вече е станало нетърпимо. Ивайло Пенчев пише отворено писмо, в което обвинява ръководството на "Тех парка", че са го подвели да се премести в комплекс, който не създава нищо освен бюрократични спънки.

Сериозните проблеми, или "мръсното, долнопробно, нагло, гнусно, безсрамно, престъпно изнудване", както той го определя, са започнали през 2019 г.

Тогава "Тех паркът" беше беше част от активите на Министерството на икономиката начело с Емил Караниколов, уволнен през 2020 г. от Бойко Борисов, за да "разсее съмненията", че Делян Пеевски и ДПС влияят в управлението на ГЕРБ.

Според Пенчев тогава е направен опит да се изискат дължимите такси за поддръжка на общите части в парка "с отстъпка".

"Не приех предложението им, но и не занимавах обществеността с грижите, които имам. Не занимах и прокуратурата. Казаха ми, че техпаркът вече бил на Делян Пеевски, прокуратурата - и тя, така че нямало смисъл да се хабя", пише той във Facebook.

Споровете ескалират в края на декември 2020 г. Тогава "София Тех Парк" завежда едновременно две дела. Първото е за неустойка от около 50 000 лв. за забавеното въвеждане в експлоатация на сградата на "Уолтопия"

Проблемът е, че давностният срок за такава претенция вече е изтекъл. Съдът в Ловеч (в чиято юрисдикция е регистрирана частната компания) потвърждава това и отсъжда в полза на "Уолтопия".

Решението вече е влязло в сила и от "София Тех Парк" са платили разноските на "Уолтопия" по делото.

В позицията си до медиите "София Тех Парк" твърди, че междинният период е преминал в опити за извънсъдебно споразумение. Но изгубеното време е толкова дълго, че обезсмисля последвалия процес.

Вторият съдебен иск на СТП претендира, че "Уолтопия" дължи такси за управление и поддръжка на инфраструктурата и общите части за четири години назад:

  • 2017 г. - 148 884,68 лв.
  • 2018 г. - 137 124,53 лв.
  • 2019 г. - 136 931.85 лв.
  • 2020 г. - 102 698,89 лв.
  • или общо - 525 639,95 лв.

Исковата молба се позовава на нотариалните актове, според които "Уолтопия" е поела задължение да заплаща такси за управление и поддръжка на инфраструктурата и общите части.

Разпределението на задълженията трябва да е само върху реално направените разходи, да е идентично за всички собственици, ползватели и наематели според разгърнатата застроена площ, която ползват, и да се регламентира според "общите вътрешни правила за поддръжка и управление" на парка.

Точно това уточнение проваля иска на държавното дружество срещу Ивайло Пенчев за над 500 000 лв.

В съдебното решение на първа инстанция се посочва, че тези общи вътрешни правила не са представени от "София Тех Парк" пред съда и "София Тех Парк" не е твърдял, че такива правила са приемани.

Приета е експертиза, която показва, че "Уолтопия" сама е правила разходи във връзка със стопанисване, поддръжка и ползване на построената от него сграда, за охрана, за поддръжка на озеленяването и тревната площ, както и за изграждане на подобрения в околосградното пространство.

"Уолтопия" печели на две инстанции, според данните на Ивайло Пенчев.

Не е ясно дали "София Тех Парк" ще продължи да обжалва. Но е ясно, че ръководството на компанията е завело трето дело - пак за неплатени такси за общите части, този път за периода от 2021 до 2023 г.

Защо Ивайло Пенчев обвинява "София Тех Парк" в "кражба" и "зловредно" поведение?

Двата съдебни иска са причината за запори на почти един милион лева от парите на "Уолтопия".

Първоначално запорите дори са наложени върху всички банкови сметки и всички налични по тях суми на компанията.

Наложило се е фирмата да убеждава съда защо е нужно тази предварителна мярка да се сведе до конкретната искана сума и върху една конкретна сметка, а не да спира цялата ѝ търговска дейност.

Втората причина за гневната реакция на Ивайло Пенчев е свързана с това, че основното търговско дело се бави повече от три години и още не е стигнало до окончателно решение.

Част от закъснението, според него, се дължи и на умишлени действия от страна на ръководството на "София Тех Парк", което се криело, за да не получи официалното уведомление за загубеното дело.

Най-острата критика на Ивайло Пенчев е срещу самия смисъл на съществуване на "София Тех Парк".

Той обръща внимание, че "София Тех Парк" разполага с над 101 млн. лв. капитал от публични средства, а за времето на съществуването си е натрупал почти 11 млн. лв. загуба.

Това са официални данни от последния годишен финансов отчет на дружеството.

"София Тех Парк" държи да се знае, че не е на бюджетна издръжка и не получава средства от държавата за осъществяване на дейността си.

Основните му оперативни приходи са от наеми (около 4 млн. лв. за 2022 г.), те обаче не покриват разходите за амортизации, за външни услуги и за персонал (общо над 8,5 млн. лв. за 2022 г.).

Голямата загуба се дължи и на високи финансови разходи през 2022 от около 10 млн. лв., които не се посрещат от нивото на финансови приходи.

За сравнение:

От "София Тех Парк" заявяват, че винаги са се водили от принципите на "законосъобразност, целесъобразност, публичност, прозрачност и недискриминация" в управлението на активите си.

"Изградените дългогодишни и трайни сътрудничества с нашите партньори - български и чуждестранни стартъпи, малки, средни и големи компании, местни и международни организации, образователни институции, няма как да се купят с пари, защото зад тях стоят свободолюбиви, интелигентни, модерни, иновативни, амбициозни и прогресивни хора. Доверието на нашите партньори е изградено в резултат на усилена работа, коректност, отвореност, отговорност, принципност, партньорска подкрепа, безкористност и много успешно реализирани съвместни проекти и инициативи", казват от компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024