Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" изрази официален протест срещу обидните квалификации на Вежди Рашидов срещу професори от висшето училище. 

Поводът е статията на депутата от ГЕРБ и председател на Комисията по медии и култура във в. "Труд", в която той нарича преподавателите във Философския факултет Александър Кьосев и Ивайло Дичев "културолози, пришили си професорски звания, каквито днес се раздават наляво и надясно".  Професорите са само част от дълъг списък с журналисти и хора на изкуството, които Рашидов обявява за "хрантутници на българските организации на Сорос", "сплотени като секта в името на парите.... единствено с цел да се докопат до властта". 

"Софийският университет поддържа високи стандарти за научно-изследователската работа на своите преподаватели и има строги критерии за заемане на академични длъжности. Категорично протестираме срещу всякакви намеци за „пришиване“ на професорски звания и раздаването им „наляво и надясно“, тъй като по отношение на Софийския университет те са напълно безпочвени и тиражирането на подобни твърдения уронва престижа на Университета, както и честта и достойнството на наши уважавани колеги, получили международно признание", се казва в позицията на СУ. 

Без да споменава името на Вежди Рашидов, писмото на университета препраща към публикацията от 29 юни 2020 г. във в. "Труд", като посочва, че "наред с квалификации за други хора засяга честта и достойнството на членове на академичния състав на Софийския университет". 

В позицията на ръководството се акцентира на това, че СУ "Св. Климент Охридски" е "най-старото и авторитетно висше училище в България, единственото, което е сред първите 1000 в няколко световни класации, а току-що стана ясно, че в класацията на QS World University Rankings Университетът се е изкачил със 150 места само за една година". 

Още в деня, в който статията на Рашидов излезе на страниците на вестника, Ясен Гюзелев в отговор на Рашидов: Фамилията Гюзелеви означава много в българското общество отговори на обвиненията на бившия културен министър. 

"Рашидов днес прекрачи всички граници и то не само спрямо мен и моето семейство , но и спрямо хората от целия списък, изредени като врагове на народа", посочи Гюзелев, който напомня, че "фамилията Гюзелеви означава много в българското общество. Най-вече разбира се, заради нашият баща Никола Гюзелев, но всички ние, които носим тази фамилия ежедневно се опитваме и доказваме, че сме достойни за нея". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ