Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" изрази официален протест срещу обидните квалификации на Вежди Рашидов срещу професори от висшето училище.

Поводът е статията на депутата от ГЕРБ и председател на Комисията по медии и култура във в. "Труд", в която той нарича преподавателите във Философския факултет Александър Кьосев и Ивайло Дичев "културолози, пришили си професорски звания, каквито днес се раздават наляво и надясно". Професорите са само част от дълъг списък с журналисти и хора на изкуството, които Рашидов обявява за "хрантутници на българските организации на Сорос", "сплотени като секта в името на парите.... единствено с цел да се докопат до властта".

"Софийският университет поддържа високи стандарти за научно-изследователската работа на своите преподаватели и има строги критерии за заемане на академични длъжности. Категорично протестираме срещу всякакви намеци за „пришиване“ на професорски звания и раздаването им „наляво и надясно“, тъй като по отношение на Софийския университет те са напълно безпочвени и тиражирането на подобни твърдения уронва престижа на Университета, както и честта и достойнството на наши уважавани колеги, получили международно признание", се казва в позицията на СУ.

Без да споменава името на Вежди Рашидов, писмото на университета препраща към публикацията от 29 юни 2020 г. във в. "Труд", като посочва, че "наред с квалификации за други хора засяга честта и достойнството на членове на академичния състав на Софийския университет".

В позицията на ръководството се акцентира на това, че СУ "Св. Климент Охридски" е "най-старото и авторитетно висше училище в България, единственото, което е сред първите 1000 в няколко световни класации, а току-що стана ясно, че в класацията на QS World University Rankings Университетът се е изкачил със 150 места само за една година".

Още в деня, в който статията на Рашидов излезе на страниците на вестника, Ясен Гюзелев в отговор на Рашидов: Фамилията Гюзелеви означава много в българското общество отговори на обвиненията на бившия културен министър.

"Рашидов днес прекрачи всички граници и то не само спрямо мен и моето семейство , но и спрямо хората от целия списък, изредени като врагове на народа", посочи Гюзелев, който напомня, че "фамилията Гюзелеви означава много в българското общество. Най-вече разбира се, заради нашият баща Никола Гюзелев, но всички ние, които носим тази фамилия ежедневно се опитваме и доказваме, че сме достойни за нея".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"